W dniu 13 grudnia br. Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) zorganizował konferencję prasową podsumowującą promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze, prowadzoną w 2022 r. Spotkanie po raz kolejny odbyło się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. O dużym zainteresowaniu tematyką dotyczącą kukurydzy świadczyła liczna obecność dziennikarzy. W konferencji uczestniczyły redakcje wszystkich wiodących tytułów prasowych i portali internetowych branży rolniczej w Polsce. Obecny był też przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu.
Na początku spotkania prezes PZPK, prof. dr hab. Tadeusz Michalski, omówił rynek kukurydzy w Unii Europejskiej i na świecie. Pokreślił, że większość krajów unijnych w 2022 r. odnotowała spadek zasiewów kukurydzy, tylko w Polsce i w Turcji powierzchnia się zwiększyła. Podkreślił, że Polska jest 3. najważniejszym producentem kukurydzy w Unii Europejskiej. Minionej wiosny została ona zasiana na rekordowej powierzchni ponad 1,86 mln ha, z czego ok. 1,2 mln ha na ziarno.
Zebrani na konferencji prasowej wysłuchali trzech interesujących prezentacji dotyczących kukurydzy.
Dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Radzikowie, a jednocześnie wiceprezes Związku, podsumował działania PZPK związane z prowadzoną kampanią „Złoty smak kukurydzy”. Jak zaznaczył, pierwszą taką kampanię promocyjną Związek zainicjował już w 2014 r. Głównym celem jest promocja spożycia produktów z kukurydzy oraz popularyzacja jej uprawy wśród rolników. Podkreślił, że grupą docelową są konsumenci poszukujący najlepszych alternatyw żywieniowych. Kampanie promocyjne realizowane przez PZPK są finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
O walorach kukurydzy, nie tylko smakowych interesująco opowiedziała prof. UPP dr. hab. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podkreślając wartości ziarna kukurydzy jako elementu codziennej, zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że ziarno kukurydzy jest źródłem podstawowych składników pokarmowych, witamin i minerałów.
Pani Anna Kołakowska reprezentująca Francuską Federację Produkcji Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS), a jednocześnie członek Rady PZPK, przedstawiła ciekawy wykład dotyczący zmian dotyczących rynku kukurydzy w UE i na świecie oraz proporcji wykorzystania kukurydzy. Podkreśliła, że tylko 10% przeznaczone jest na cele spożywcze, 60% na paszowe i 30% na przemysłowe.
Dr Karol Marciniak, prezes Hodowli Roślin Smolice przedstawił bardzo interesujący wykład na temat prac hodowlanych przy tworzeniu nowych odmian. Wprawdzie nie dotyczył on bezpośrednio tematu wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze i jej konsumpcji, ale uzmysłowił zebranym z jak wieloma wyzwaniami i zakresem prac muszą zmierzyć się codziennie hodowcy i firmy hodowlano-nasienne, aby wyhodować nowe odmiany i wyprodukować najwyższej jakości materiał nasienny. Po tym wykładzie jasne było już dlaczego nasiona kukurydzy tyle kosztują.
Krajowy Dzień Kukurydzy – Szepietowo 2025
W dniu 7 września 2025 r. na polach Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie odbył się doroczny Krajowy Dzień Kukurydzy ...
Dzień Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2025
W dniu 4 września br. na polach Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach odbył się doroczny Dzień Kukurydzy z PZPK – Pawłowice ...
29.08.2025 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, Quatre par Cinq, Tam-Tam, Occurrence
W dniu 29 sierpnia br. odbyło się on-line siódme już spotkanie koordynacyjne dotyczące realizacji kampanii promocji europejskich odmian kukurydzy oraz ...
21.08.2025 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 21 sierpnia br. odbyło się posiedzenie Rady PZPK w składzie: prof. dr hab. Tadeusz Michalski – prezes, mgr ...
Lustracje doświadczeń PDO i rozpoznawczych w ZDOO Śrem i ZDOO Głębokie – 20.08.2025 r.
W dniu 20 sierpnia br. przedstawiciele Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, w porozumieniu i za zgodą COBORU, przeprowadzili wspólnie z Przedstawicielami ...
Zaproszamy na Krajowy Dzień Kukurydzy z PZPK – Szepietowo 2025
Serdecznie zapraszamy do udziału w Krajowym Dniu Kukurydzy z PZPK – Szepietowo 2025, który odbędzie się 7 września br. na ...
Zaproszamy na Dzień Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2025
Serdecznie zapraszamy do udziału w Dniu Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2025. W programie wiele atrakcji: wspólne przejście i omówienie ...
Komunikat prasowy Polskiej Izby Nasiennej ws. jakości nabywanego materiału siewnego
Komunikat prasowy PIN ws. jakości nabywanego materiału siewnego ...
25.07.2025 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, Quatre par Cinq, Tam-Tam, Occurrence
W dniu 25 lipca br. odbyło się on-line szóste w tym roku spotkanie koordynacyjne dotyczące realizacji kampanii promocji europejskich odmian ...
Lustracja poletek pokazowych w Pawłowicach
W dniu 17 lipca br. na polach Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach (woj. wielkopolskie) należącego do Instytutu Zootechniki – PIB, została ...