W dniu 13 grudnia br. Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) zorganizował konferencję prasową podsumowującą promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze, prowadzoną w 2022 r. Spotkanie po raz kolejny odbyło się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. O dużym zainteresowaniu tematyką dotyczącą kukurydzy świadczyła liczna obecność dziennikarzy. W konferencji uczestniczyły redakcje wszystkich wiodących tytułów prasowych i portali internetowych branży rolniczej w Polsce. Obecny był też przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu.
Na początku spotkania prezes PZPK, prof. dr hab. Tadeusz Michalski, omówił rynek kukurydzy w Unii Europejskiej i na świecie. Pokreślił, że większość krajów unijnych w 2022 r. odnotowała spadek zasiewów kukurydzy, tylko w Polsce i w Turcji powierzchnia się zwiększyła. Podkreślił, że Polska jest 3. najważniejszym producentem kukurydzy w Unii Europejskiej. Minionej wiosny została ona zasiana na rekordowej powierzchni ponad 1,86 mln ha, z czego ok. 1,2 mln ha na ziarno.
Zebrani na konferencji prasowej wysłuchali trzech interesujących prezentacji dotyczących kukurydzy.
Dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Radzikowie, a jednocześnie wiceprezes Związku, podsumował działania PZPK związane z prowadzoną kampanią „Złoty smak kukurydzy”. Jak zaznaczył, pierwszą taką kampanię promocyjną Związek zainicjował już w 2014 r. Głównym celem jest promocja spożycia produktów z kukurydzy oraz popularyzacja jej uprawy wśród rolników. Podkreślił, że grupą docelową są konsumenci poszukujący najlepszych alternatyw żywieniowych. Kampanie promocyjne realizowane przez PZPK są finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
O walorach kukurydzy, nie tylko smakowych interesująco opowiedziała prof. UPP dr. hab. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podkreślając wartości ziarna kukurydzy jako elementu codziennej, zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że ziarno kukurydzy jest źródłem podstawowych składników pokarmowych, witamin i minerałów.
Pani Anna Kołakowska reprezentująca Francuską Federację Producentów Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS), a jednocześnie członek Rady PZPK, przedstawiła ciekawy wykład dotyczący zmian dotyczących rynku kukurydzy w UE i na świecie oraz proporcji wykorzystania kukurydzy. Podkreśliła, że tylko 10% przeznaczone jest na cele spożywcze, 60% na paszowe i 30% na przemysłowe.
Dr Karol Marciniak, prezes Hodowli Roślin Smolice przedstawił bardzo interesujący wykład na temat prac hodowlanych przy tworzeniu nowych odmian. Wprawdzie nie dotyczył on bezpośrednio tematu wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze i jej konsumpcji, ale uzmysłowił zebranym z jak wieloma wyzwaniami i zakresem prac muszą zmierzyć się codziennie hodowcy i firmy hodowlano-nasienne, aby wyhodować nowe odmiany i wyprodukować najwyższej jakości materiał nasienny. Po tym wykładzie jasne było już dlaczego nasiona kukurydzy tyle kosztują.
Sukces kampanii promującej kukurydzę w Polsce
„Kukurydza ziarnem przyszłości”, pod takim hasłem w latach 2021-2023 Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) i Francuska Federacja Produkcji Nasion Kukurydzy ...
Komunikat prasowy Polskiej Izby Nasiennej ws. podrabianego materiału siewnego
Komunikat prasowy PIN ws. podrabianego materiału siewnego ...
15.12.2023 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, IBZFOOD, SOPEXA i MEDIAON
W dniu 15 grudnia br. odbyło się on-line dziewiąte w tym roku spotkanie koordynacyjne i zarazem ostatnie w ramach kampanii ...
Spotkanie PZPK i COBORU z Przedstawicielami firm hodowlano-nasiennych i dystrybucyjnych
W dniu 12 grudnia br. w hotelu Platinum Residence Boutique w Poznaniu odbyło się coroczne spotkanie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy ...
Umowa z Mercosur zagrożeniem dla producentów kukurydzy
Komisja Europejska od kilku miesięcy prowadzi rozmowy w sprawie umowy o wolnym handlu z krajami należącymi do Mercosur, z nadzieją ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 30 listopada br. w hotelu Narvil w Serocku odbył się finał konkursu „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy ...
Wspólne stanowisko 5 organizacji UE (AVEC, CEPM, CIBE, Copa-Cogeca i EUWEP) w sprawie importu płodów rolnych z Ukrainy
W grudniu 2022 r. informowaliśmy o działaniach podejmowanych przez Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) na rzecz poprawy sytuacji producentów kukurydzy ...
17.11.2023 r. Spotkanie zarządzające FNPSMS, PZPK, IBZFOOD i SOPEXA
W dniu 17 listopada br. odbyło się on-line czwarte w tym roku spotkanie zarządzające w ramach kampanii „Seeds for Future” ...
17.11.2023 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 17 listopada br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie ...