W środę 19 listopada br. w Kolnie (woj. podlaskie) Polski Związek Producentów Kukurydzy wraz z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zorganizowali szkolenie „Kukurydza i sorgo – uprawa i wykorzystanie w warunkach woj. podlaskiego”, z funduszy unijnego programu promocji nasion europejskich odmian kukurydzy i sorga „SustainableSeedsEU”. Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, uczestniczyło w nim ok. 100 osób, wśród których byli: producenci rolni, doradcy, a także przedstawiciele Biura Powiatowego ARiMR w Kolnie. W szkoleniu brali też udział przedstawiciele firm hodowlano-nasiennych i dystrybucyjnych oferujących na rynku polskim materiał siewny kukurydzy i sorga (Agro Seed, Chemirol, Hodowla Roślin Smolice, KWS, Małopolska Hodowla Roślin, RAGT, Saatbau i Syngenta), a także przedstawiciele firmy oferującej nowoczesny sprzęt i maszyny rolnicze (Agrotechnik). Na przygotowanych przez firmy stoiskach uczestnicy szkolenia mogli uzyskać porady dotyczące uprawy kukurydzy i sorga. Przed budynkiem, w którym odbywało się szkolenie firma Agrotechnik – Tafiły Stawiski pokazała: uniwersalny zawieszany kultywator redlicowy – Bednar Fenix FN 3003, siewnik punktowy Kuhn Maxima 3TI E oraz ciągniki Fendt i Valtra. Na szkoleniu byli też obecni przedstawiciele mediów, w tym miesięcznika Wiadomości Rolnicze wydawanego przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz telewizji.
Szkolenie otworzyła i gości powitała dr Katarzyna Pawlak-Zaręba – Zastępca Dyrektora PODR w Szepietowie oraz prof. dr hab. Tadeusz Michalski – Prezes PZPK. Następnie prof. Michalski wprowadził zebranych w tematykę szkolenia i przedstawił pierwszy z wykładów „Uprawa kukurydzy kiszonkowej i ziarnowej w warunkach woj. podlaskiego”. W swoim wystąpieniu podkreślił, że powierzchnia uprawy kukurydzy w woj. podlaskim w 2024 r. wynosiła 193,2 tys. ha, co dawało jej trzecie miejsce po woj. wielkopolskim (351,3 tys. ha) i mazowieckim (285,1 tys. ha). Podlasie na mapie kraju to ważny region produkcji kukurydzy na kiszonkę wykorzystywanej w żywieniu rosnącej w tym rejonie populacji bydła mlecznego. Sukcesywnie rośnie też powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno i wzrasta zainteresowanie wykorzystaniem jej jako surowca dla bioenergetyki. Profesor Michalski zachęcał rolników do kupowania materiału siewnego kukurydzy pochodzącego z hodowli europejskich. Podkreślał, że wybierając odmiany należy robić to umiejętnie i kierować się nie tylko ceną, ale m.in. wczesnością dojrzewania dopasowaną do regionu, co pozwoli na zbiór ziarna bez większego ryzyka na przeważającej części Podlasia. Kolejny wykład „Wykorzystanie kukurydzy kiszonkowej w żywieniu bydła” przedstawił dr hab. Zbigniew Podkówka, prof. PBŚ (Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich, Bydgoszcz). Wskazał m.in. od czego zależy wartość pokarmowa kiszonki z kukurydzy, jak wyprodukować dobrą jakościowo paszę dla krów i jakie są zasady jej konserwowania oraz długotrwałego przechowywania. W żywieniu krów wysokomlecznych podobnie jak bydła opasowego, kiszonka z kukurydzy powinna być podstawową paszą objętościową. Ostatni wykład „Wybrane zagadnienia z agrotechniki sorga kiszonkowego” zaprezentował prof. dr hab. Jerzy Księżak (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB, Puławy). Uprawa sorga budzi coraz większe zainteresowanie wśród rolników z uwagi na to, że roślina ta dobrze radzi sobie w warunkach niedoborów wilgoci w okresie wegetacji. W niektórych sytuacjach może być alternatywą dla uprawy kukurydzy. Profesor Księżak przybliżył uczestnikom szkolenia najważniejsze zagadnienia z agrotechniki sorga kiszonkowego. Zaznaczył, że jest ono bardziej odporne na suszę niż kukurydza, ale ma większe wymagania termiczne, a pod względem wartości odżywczej ustępuje jak na razie paszy z kukurydzy. Najbliższe lata pokażą, czy sorgo zadomowi się także na Podlasiu.
Na zakończenie szkolenia był czas na zadawanie pytań i dyskusję z wykładowcami.
Program „SustainableSeedsEU” realizowany jest przez konsorcjum francusko-polskie (Francuską Federację Produkcji Nasion Kukurydzy i Sorgo – FNPSMS i Polski Związek Producentów Kukurydzy – PZPK) w latach 2025-2027.
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami szkoleniowymi oraz fotorelacją ze szkolenia.