Publikacje Inne
Zapraszamy do zapoznania się z publikacjami poświęconymi uprawie i wykorzystaniu kukurydzy. Opracowanie publikacji zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, środków unijnego programu „Seeds for Future” i środków własnych PZPK.

Artykuł „Wartość żywieniowa kukurydzy”
Prezentujemy artykuł „Wartość żywieniowa kukurydzy”, który ukazał się w czasopiśmie „AGRO – Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych” nr 7-8/2022.

Artykuł „Kukurydza cukrowa”
Prezentujemy artykuł „Kukurydza cukrowa. Nietypowe warzywo na naszych stołach – kilka słów o wartości odżywczej, uprawie, wykorzystaniu i różnorodności kukurydzy cukrowej” autorstwa Moniki Żurek, który ukazał się w czasopiśmie „Raport Rolny” nr 7-8/2022.

Artykuł „Wykorzystanie kukurydzy do celów spożywczych”
Prezentujemy artykuł „Wykorzystanie kukurydzy do celów spożywczych” autorstwa Henryka Piekuta, który ukazał się w miesięczniku „Przegląd Techniczny” nr 3/2022.

Artykuł „Złoty smak kukurydzy”
Prezentujemy artykuł „Złoty smak kukurydzy” autorstwa Katarzyny Wójcik, który ukazał się w miesięczniku „Warzywa i owoce miękkie” nr 6/2022.

Instrukcja uprawy kukurydzy na cele spożywcze
Prezentujemy ulotkę autorstwa mgr Joanny Jus „Instrukcja uprawy kukurydzy na cele spożywcze”. Opracowanie sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.

Ulotka „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”
Prezentujemy ulotkę autorstwa dr hab. inż. Pawła K. Beresia prof. IOR – PIB „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”. Opracowanie sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.

Ulotka „Wybór terminu zbioru na podstawie obserwacji wypełnienia ziarna”
Prezentujemy ulotkę „Wybór terminu zbioru
na podstawie obserwacji wypełnienia ziarna”, dotyczącą kukurydzy kiszonkowej.

Ulotka „Polskie nasiennictwo kukurydzy to europejska jakość!!!”
Prezentujemy materiały z konferencji „Produkcja ziarna kukurydzy na potrzeby żywienia zwierząt”, która odbyła się w PODR w Szepietowie 16 marca 2022 r.