Kategorie

„Kukurydziane inspiracje” – wyniki III edycji konkursu na danie z kukurydzy

W dniu 20 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się finał III edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” organizowanego przez Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK). Jego celem jest promowanie wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze.
Konkurs „Kukurydziane inspiracje” z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem, o czym świadczy wzrastająca liczba zgłoszeń. W tym roku w regulaminowym terminie napłynęło ich aż 30. Spośród przesłanych zgłoszeń komisja preselekcyjna w dniu 6 listopada br. wybrała pięć najlepszych dwuosobowych zespołów z: Kielc, Krakowa, Ostrołęki, Ostrożan i Tychów (link). Zespoły te zaproszono do Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy na finałową rozgrywkę. Podczas konkursu PZPK reprezentowali: koordynatorki promocji Teresa Nowacka i Anna Kołakowska oraz prezes PZPK Tadeusz Michalski i dyrektor biura PZPK Paweł Olejarski. Po krótkim powitaniu przeprowadzono wywiady (ewaluację) z uczestnikami. Następnie przypomniano regulamin konkursu i najważniejsze informacje dotyczące harmonogramu dnia. Szef Kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet Marek Burkacki wyjaśnił zasady pracy na stanowiskach i zasady BHP. Następnie zespoły losowały kolejność w jakiej startowały i przystąpiły do przygotowania stanowisk pracy. Startowały w 10 min. odstępach. Na przygotowanie dań, zgodnie z regulaminem konkursu, miały tylko 3 godz. Po tym czasie każdy zespół zaprezentował przygotowane dania konkursowe członkom jury. Nie było to łatwe zadanie, ponieważ ziarno kukurydzy nie należy do surowców, z których łatwo można przygotować oryginalne potrawy. Nie zawiera glutenu, co może sprawiać sporo problemów podczas obróbki i wymaga wiedzy, doświadczenia oraz umiejętności kulinarnych. W III edycji konkursu zespoły miały przygotować danie główne i deser z wykorzystaniem co najmniej 70% składników pochodzących z kukurydzy (mąka, popcorn, kasza, całe ziarno itp.). Potrawy konkursowe oceniało 3-osobowe jury w składzie: przewodniczący Maciej Piątek (kucharz, szef kuchni restauracji ATTA w Słupcy) oraz członkowie Karolina Mikołajczyk-Nieckarz (nauczyciel, kierownik szkolenia praktycznego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu) i Artur Wesoły (dietetyk, trener kulinarny Zespół RESPO). Wybór najlepszych dań był trudny. Każda edycja konkursu pokazuje, że finaliści prezentują coraz wyższy poziom techniczny, umiejętności praktyczne, a także kreatywność w przygotowaniu dań. O wyrównanym poziomie świadczyły niewielkie różnice w punktacji poszczególnych zespołów. Po ogłoszeniu wyników, rozdaniu nagród i dyplomów prezes PZPK Tadeusz Michalski podziękował i pogratulował uczestnikom udziału w konkursie.
Zwycięskiemu zespołowi przyznano nagrodę pieniężną w wysokości 4000 zł, a zdobywcom II, III, IV i V miejsca karty podarunkowe odpowiednio w kwotach: 3000 zł, 2000 zł, 1400 zł i 1000 zł. Nauczycielom opiekującym się zespołami organizatorzy konkursu przekazali okolicznościowe pisma gratulacyjne i upominki.
Po zakończonym konkursie członkowie jury omówili przygotowane przez zespoły potrawy. Wskazali, co ich zdaniem było dobre, a co jeszcze trzeba dopracować zarówno jeśli chodzi o skład, jak i dobór składników, sposób przygotowania i podania.

Konkurs „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy jest skierowany do uczniów szkół gastronomicznych i finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (#Fundusze Promocji).

Wyniki III edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje”

I miejsce – Emilia Sobaś i Filip Pluto z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr Henryka Sucharskiego w Krakowie (opiekun Marta Klęba),
II miejsce – Klaudia Sikora i Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce (opiekun Ewa Okowicka- Dyl),
III miejsce – Joanna Kaniecka i Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach (opiekun Andrzej Gad),
IV miejsce – Yuliia Koliesnik i Rostyslav Baran z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach (opiekun Karolina Malaga),
V miejsce – Weronika Adamczuk i Nadia Leńska z Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach (opiekun Alicja Tołwińska).

Zwycięzcom i wszystkim uczestnikom finału III edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” serdecznie dziękujemy i gratulujemy!

Fotorelacja z przebiegu finału III edycji konkursu (tutaj).