W dniu 6 października br. w Skrzelewie (woj. mazowieckie), na polach gospodarstwa Państwa Szymańczaków, odbyły się 36. Dni Kukurydzy. Patronat honorowy objęły Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) i Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych.
Oficjalne rozpoczęcie przewidziano na godz. 12.00, jednak już od godz. 9.00 cały teren wydarzenia był dostępny dla odwiedzających. Można było oglądać poletka pokazowe z kolekcją odmian kukurydzy na ziarno niektórych firm hodowlano-nasiennych i dystrybucyjnych działających na polskim rynku, a także obserwować koszenie poletek doświadczalnych z kukurydzą ziarnową. Po każdym skoszonym poletku podawano plon i wilgotność ziarna. Na licznych stoiskach wystawienniczych prezentowano maszyny rolnicze, środki do produkcji rolnej, sadzonki roślin owocowych i ozdobnych, wyroby z wikliny i rękodzieła ludowego, produkty pszczelarskie oraz ciasta i produkty tradycyjne. Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych uczestników spotkania. Wśród licznych stoisk gastronomicznych były także te z wyrobami z kukurydzy. Na stoisku PZPK prowadzona była promocja wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze w ramach programu promocji „Smaki kukurydzy” finansowanego z Funduszy Promocji KOWR (#FunduszePromocji).
Dzień Kukurydzy rozpoczęła organizatorka Sylwia Szymańczak, po czym zaprosiła do wysłuchania kilku interesujących wykładów z zaproszonymi naukowcami i specjalistami. Na temat wad i zalet uproszczonej uprawy gleby w warunkach suszy mówiła dr Aneta Perzanowska (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie). Doktor Piotr Ochodzki (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB, Radzików) przedstawił ważny aktualnie temat mykotoksyn. Sylwia Szymańczak omówiła zagadnienie niedoboru wody w uprawie kukurydzy i możliwości zaradzenia temu niekorzystnemu zjawisku dzięki zastosowaniu preparatu BEST-a Kukurydza (Elicit Plant). Ponadto dr Piotr Ochodzki przybliżył program promocji wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze „Smaki kukurydzy” realizowany w 2024 r. przez PZPK. Na zakończenie dr hab. Arkadiusz Artyszak prof. SGGW (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie) zachęcał do studiowania na SGGW.
Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z 36. Dni Kukurydzy w Skrzelewie.