Wzrost powierzchni uprawy kukurydzy w Polsce do poziomu  ponad 1 milion 200 tys. ha,  walory zdrowotne ziarna kukurydzy,  w szczególności znajdujące zastosowanie w żywieniu  bezglutenowym,  wszechstronność tej rośliny wynikająca  z jej    zastosowania w różnych gałęziach przemysłu, wreszcie jej ogromna rola w przetwórstwie w świecie, a  w Polsce  wciąż nie w pełni wykorzystana i przy niewielkiej konsumpcji w porównaniu z jej spożyciem w świeci  sprawiły ,iż Polski Związek Producentów Kukurydzy  już od 4  lat prowadzi działania promujące na rzecz uprawy kukurydzy oraz  zwiększenia jej spożycia i wykorzystania w przetwórstwie.

Działania te mają zwiększyć rolę kukurydzy w codziennej diecie Polaków i odpowiedzieć na pytanie dlaczego warto jeść kukurydzę. 

Ziarno kukurydzy, którego produkcja w naszym kraju osiągnęła poziom przekraczający ponad 4 ml ton, to polski produkt o wszechstronnym wykorzystaniu ,jednej z najważniejszych upraw naszego kraju.

W Polsce jest jeszcze nadal niewielka konsumpcja kukurydzy, spożywamy około 0,5 kg / osobę, która jest spowodowana brakiem wiedzy na temat jakości i walorów odżywczych produktów wytwarzanych z ziarna kukurydzy.

To chcemy zmienić poprzez realizację w ramach  strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa różnych projektów promocyjnych finansowanych z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych .

Edukacja polskiego konsumenta o możliwościach wykorzystania kukurydzy oraz walorach smakowych i wpływu kukurydzy na zdrowie ludzi jest celem programów. Grupą docelową tych programów są z jednej strony rolnicy od  których oczekujemy wysokiej jakości ziarno kukurydzy z drugiej strony świadomi  konsumenci-poszukujący najlepszych alternatyw żywieniowych.

Chcemy również zainteresować branże gastronomiczną,  co w przyszłości pozwoliłoby zwiększyć ich ofertę o potrawy z kukurydzy. Liczymy że zwiększy się także świadomość konsumentów o roli kukurydzy w żywieniu bezglutenowym.

Naszym zdaniem  produkty – przetwory z udziałem kukurydzy w sposób znaczący wpisują się w szeroko propagowany zdrowy sposób odżywiania.

PZPK rozpoczął we wrześniu  2020 r.  realizację kolejnego programu finansowanego z Funduszy Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, promującego uprawę i wykorzystanie ziarna zbóż  dla celów spożywczych. Program ten zakończy się w 2021 roku. Dotychczas promocja odbyła się w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego 13 września 2020 roku podczas Dnia kukurydzy ; na Dożynkach Prezydenckich 20 września oraz podczas XXII Dni Kukurydzy w Skrzelewie 4 października, gdzie zostały zorganizowane stoiska promujące produkty kukurydziane  oraz odbywała się  degustacja potraw na bazie produktów z kukurydzy. W miesiącu październiku w ramach promocji odbyły się dwa pokazy warsztatowe 6 .10. w Zwierzyńcu Pierwszym  i w dniach 20-21.10 w Zespole Szkól Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Promocja cieszyła się dużym zainteresowaniem, uczestnicy  mogli zwiększyć wiedze o  wartościach pokarmowych ziarna kukurydzy, poznać jego możliwości przetwórcze, przygotować i skosztować potrawy kukurydziane .  

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z  promocji kukurydzy