Komisja Europejska od kilku miesięcy prowadzi rozmowy w sprawie umowy o wolnym handlu z krajami należącymi do Mercosur, z nadzieją o jej zatwierdzenie do końca br. Planowane porozumienie możliwe jest jednak jedynie pod warunkiem respektowania przez Mercosur tych samych ograniczeń środowiskowych i zdrowotnych, które obowiązują w Unii Europejskiej, co powinno być zapewnione przez odpowiednie kontrole i sankcje, a to obecnie dalekie jest od spełnienia.
Na prośbę CEPM (Europejska Konfederacja Producentów Kukurydzy), do której należy także PZPK, udostępniamy opracowanie wykonane przez AGPM (Stowarzyszenie Generalne Producentów Kukurydzy) dotyczące produkcji kukurydzy w Europie i krajach należących do Mercosur oraz wskazujące jakie katastrofalne skutki może mieć podpisanie umowy handlowej dla europejskich producentów kukurydzy w przypadku nierównego traktowania. Autorzy opracowania proponują konkretne rozwiązania, które pomogłyby rozwiązać problem.
AGPM podjęło już działania, aby ostrzec francuskich i europejskich decydentów o niebezpieczeństwach związanych z taką umową dla całego sektora kukurydzy.
Podczas najbliższego Zgromadzenia Ogólnego CEPM będzie dyskutowany temat wspólnego stanowiska, w celu obrony interesów europejskich producentów kukurydzy.
Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ...
29.11.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki II edycji konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 28 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się finał II edycji konkursu „Kukurydziane ...
Artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”
Prezentujemy artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”, który ukazał się w czasopismach: Nowoczesna Uprawa nr 9/2024 i 10/2024, Poradnik Restauratora nr ...
Artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale”
Prezentujemy artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale” autorstwa Katarzyny Sitek i Anny Moskal, który ukazał się w ...
Artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy”
Prezentujemy artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy” autorstwa Joanny Płotczyk, który ukazał się w czasopiśmie „Wiadomości Rolnicze” nr 10/2024.Opracowanie zostało sfinansowane z ...
Artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”
Prezentujemy artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”, który ukazał się w czasopiśmie „AGRO – Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych” nr 7-8/2024 w ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki I etapu II edycji konkursu na danie z kukurydzy
Komisja preselekcyjna II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” w dniu 7 listopada br. wyłoniła spośród 29 zgłoszeń pięć dwuosobowych zespołów, które ...
Relacja video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024, który odbył się 12 września br ...
08.10.2024 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 8 października br. w trybie on-line odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM, które prowadził prezes ...