Publikacje Inne
Zapraszamy do zapoznania się z publikacjami poświęconymi uprawie i wykorzystaniu kukurydzy. Przygotowanie publikacji zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, środków unijnego programu „Seeds for Future” i środków własnych PZPK.
Instrukcja uprawy kukurydzy na cele spożywcze
Prezentujemy ulotkę autorstwa mgr Joanny Jus „Instrukcja uprawy kukurydzy na cele spożywcze”. Opracowanie sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
Ulotka „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”
Prezentujemy ulotkę autorstwa dr hab. inż. Pawła K. Beresia prof. IOR – PIB „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”. Opracowanie sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
Ulotka „Wybór terminu zbioru na podstawie obserwacji wypełnienia ziarna”
Prezentujemy ulotkę „Wybór terminu zbioru
na podstawie obserwacji wypełnienia ziarna”, dotyczącą kukurydzy kiszonkowej.
Ulotka „Polskie nasiennictwo kukurydzy to europejska jakość!!!”
Prezentujemy materiały z konferencji „Produkcja ziarna kukurydzy na potrzeby żywienia zwierząt”, która odbyła się w PODR w Szepietowie 16 marca 2022 r.
Artykuł „Szkodniki glebowe w kukurydzy”
Prezentujemy artykuł dr hab. inż. Pawła K. Beresia prof. IOR – PIB „Szkodniki glebowe w kukurydzy”.
Biologia, występowanie i poprawna identyfikacja ważniejszych chorób i szkodników w uprawie kukurydzy
Prezentacja dr hab. inż. Pawła K. Beresia „Biologia, występowanie i poprawna identyfikacja ważniejszych chorób i szkodników w uprawie kukurydzy”.
Zadbajmy o jakość ziarna
Grzyby z rodzaju Fusarium atakują kukurydzę. Podpowiadamy co zrobić, aby uniknąć problemów.
Jak ograniczyć populację omacnicy
Podpowiadamy jak ograniczyć populację omacnicy prosowianki.