Kategorie

Promocja w ZSPS – Poznań 2022

To już ostatnia promocja wykorzystania kukurydzy dla celów spożywczych, którą Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował w ramach programu „Złoty Smak Kukurydzy”, finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR. Tym razem odbyła się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu w dniu 18 listopada br. W szkole tej od ponad 70. lat kształci się młodzież dla branży spożywczej, hotelarskiej i gastronomicznej. Szkoła współpracuje z najlepszymi rzemieślnikami z Poznania i okolic, dzięki czemu uczniowie mogą odbywać praktyki w renomowanych firmach.
Tym razem uczniowie z klas: 1ŻA, 1ŻC i 3Ż, pod okiem swoich nauczycieli – Pań Karoliny Mikołajczyk-Nieckarz oraz Joanny Mormol przygotowali potrawy z kukurydzy lub z jej dodatkiem, m.in.: zupę kukurydzianą z curry i kurczakiem, popcorn, a także przekąski serwowane na waflu kukurydzianym z różnymi pastami: serową z curry, z papryką oraz ze szpinakiem, jajeczną, pasztetową i hummus. Ze słodkości można było delektować się ciastkami kukurydzianymi. Przygotowane przez uczniów potrawy wszystkim bardzo smakowały, ponadto były bardzo kolorowe.
Każdy z odwiedzających promocję oprócz degustacji przygotowanych potraw otrzymywał m.in.: wybrane produkty z kukurydzy do wykorzystania we własnym zakresie oraz materiały przygotowane przez PZPK, w tym ulotkę „Kukurydza – ziarno warte poznania”„Katalog produktów spożywczych z kukurydzy”.
W promocji oprócz uczniów i personelu szkoły nie zabrakło przedstawicieli społeczności lokalnej.
Wszystkim osobom, które przygotowały promocję i w niej aktywnie uczestniczyły serdecznie dziękujemy. Szczególne podziękowania kierujemy do Dyrekcji ZSPS w Poznaniu za możliwość zorganizowania promocji na terenie Szkoły, a także do kadry nauczycielskiej i uczniów, którzy bezpośrednio brali udział w jej przygotowaniu i przeprowadzeniu.

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z promocji.

Zapraszamy także do zapoznania się z fotorelacją na stronie internetowej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu (kliknij tutaj).