Podczas Krajowego Dnia Kukurydzy – Szepietowo 2024, który odbył się 8 września br. na polach Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Polski Związek Producentów Kukurydzy promował wykorzystanie ziarna kukurydzy na cele spożywcze, w ramach programu „Smaki kukurydzy” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (#FunduszePromocji).
Na stoiskach, które udostępnił PODR na potrzeby promocji, prowadzona była degustacja wyrobów i dań z kukurydzy, w tym m.in.: zup, placków, past, chleba i ciastek. Wyroby cieszyły się one dużym powodzeniem, o czym świadczyły tłumy chętnych do ich skosztowania.
Dr inż. Roman Warzecha – wiceprezes PZPK w trakcie uroczystego rozpoczęcia Krajowego Dnia Kukurydzy – Szepietowo 2024 podziękował Organizatorom, w imieniu swoim i Związku za przygotowanie i organizację promocji. Wygłosił też krótki wykład na temat programu i zalet kukurydzianej diety.
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć z Promocji podczas Krajowego Dnia Kukurydzy – Szepietowo 2024.