W dniu 15 września br. w Warszawie, na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego odbyły się Dożynki Prezydenckie. Są one oficjalną formą podziękowań za plony, ale również wyrazem szacunku dla pracy rolnika. Podczas dożynek Prezydent podziękował rolnikom za ich ciężką pracę i poświęcenie podczas tegorocznych żniw.
W trakcie Dożynek w Ogrodach Pałacu Prezydenckiego zorganizowano stoiska promocyjne. Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) uczestniczył w tym wydarzeniu wspólnie z Polskim Związkiem Producentów Roślin Zbożowych (PZPRZ) i promował wykorzystanie ziarna kukurydzy na cele spożywcze, w ramach programu „Smaki kukurydzy” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (#Fundusze Promocji). Na stoisku zaprezentowano szeroki wybór produktów spożywczych wytworzonych z kukurydzy. Były tam m.in.: kukurydza solona i konserwowa, popcorn, kasze, płatki, mąki, skrobia, olej, pieczywo, makarony, wafle kukurydziane, tortille, chrupki, rurki i panierki. Produkty z kukurydzy odznaczają się wysokimi walorami odżywczymi i zdrowotnymi. Warto więc je szerzej wykorzystywać w codziennej diecie. Należy podkreślić też, że nie zawierają glutenu.
Wśród gości, którzy odwiedzili stoisko PZPK i PZPRZ byli m.in: Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi dr inż. Czesław Siekierski, były Minister Rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, Ambasador i Stały Przedstawiciel RP przy ONZ w Nowym Jorku prof. dr hab. Krzysztof Szczerski oraz Jerzy Chróścikowski Senator RP.
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć z Promocji podczas Dożynek Prezydenckich 2024.