W dniu 6 października br. w Skrzelewie (woj. mazowieckie) podczas 36. Dni Kukurydzy Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) na swoim stoisku prowadził promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze w ramach programu „Smaki kukurydzy”. Program ten realizowany przez Związek w 2024 r. jest finansowany z Funduszy Promocji KOWR (#FunduszePromocji).
Na stoisku PZPK prezentowano gotowe produkty spożywcze wytworzone z kukurydzy, w tym m.in.: mąki, kasze, płatki, olej, panierki, popcorn, chrupki, wafle i konserwowane ziarno kukurydzy w puszkach. Odwiedzający mogli degustować przygotowane specjalnie na promocję kolby gotowanej kukurydzy cukrowej. Dla zwiedzających przygotowano także gadżety związane z programem promocji „Smaki kukurydzy”.
W trakcie wydarzenia zaproszeni naukowcy i specjaliści zaprezentowali kilka wykładów dotyczących kukurydzy. Doktor Piotr Ochodzki (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB, Radzików) mówił o programie promocji wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze „Smaki kukurydzy” prowadzonym przez PZPK. W swoim wystąpieniu przedstawił zalety kukurydzianej diety i zachęcał do częstszego spożywania produktów z kukurydzy. Zaznaczył, że w Polsce jej spożycie jest nadal na bardzo niskim poziomie. Dr Ochodzki podkreślił, że produkty z kukurydzy nie zawierają glutenu i zalecane są szczególnie osobom chorującym na celiakię. Poza tym są źródłem cennych składników odżywczych i można z nich przygotować różne i smaczne potrawy. Warto więc włączyć je do codziennej diety.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z promocji „Smaki kukurydzy”, która odbyła się podczas Dni Kukurydzy w Skrzelewie.