Kategorie

Promocja „Smaki kukurydzy” na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale

W dniach 5-6 października br., podczas XIX Jesiennej Giełdy Ogrodniczej w Boguchwale odbyła się promocja wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze w ramach programu „Smaki kukurydzy” realizowanego przez Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK), a finansowanego z Funduszy Promocji KOWR (#FunduszePromocji). Organizatorem giełdy, która każdego roku gromadzi wiele osób, był Podkarpacki Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale (PODR).
W br. dzięki pomocy pracowników PODR przygotowane zostały dwa stoiska promocyjne. Prezentowano w nich różnorodne produkty spożywcze wytworzone z kukurydzy, w tym m.in.: mąki, kasze, płatki, olej, popcorn, chrupki, wafle, a także świeże kolby kukurydzy cukrowej. Odwiedzający mogli także degustować potrawy z kukurydzy przygotowane przez pracowników PODR, w tym m.in.: zupy, ciasta i ciasteczka, proziaki, chleb, sałatki, gulasz, naleśniki, gotowaną kukurydzę oraz cieszące się największym zainteresowaniem pierogi z mięsem i kukurydzą. W promocję kukurydzy bezpośrednio zaangażował się dyrektor PODR Zbigniew Micał, który osobiście częstował uczestników wydarzenia przygotowanymi potrawami. PZPK na wydarzeniu reprezentował dr inż. Roman Warzecha wiceprezes Rady PZPK.
Zorganizowano także quiz na temat kukurydzy cukrowej, a wszyscy chętni mogli poszerzyć swoją wiedzę w zakresie wartości odżywczych ziarna kukurydzy, dowiedzieć się jak uprawiać kukurydzę cukrową i jak ją przetwarzać na cele spożywcze. Dla odwiedzających przygotowano gadżety związane z programem promocji „Smaki kukurydzy”.
Atrakcją tegorocznej giełdy, która nawiązywała do prowadzonej promocji, była maskotka w kształcie kolby kukurydzy. W panującą deszczową aurę wnosiła ona dużo słońca i radości, i z którą chętnie się wielu przybyłych na giełdę fotografowało.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć z promocji „Smaki kukurydzy”, która odbyła się podczas Jesiennej Giełdy Ogrodniczej w PODR w Boguchwale.