Kategorie

Promocja podczas Krajowego Dnia Kukurydzy – Szepietowo 2022

Podczas Krajowego Dnia Kukurydzy – Szepietowo 2022, który odbył się 11 września br. na polach doświadczalnych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Polski Związek Producentów Kukurydzy promował uprawę i wykorzystanie ziarna kukurydzy na cele spożywcze, w ramach programu promocyjnego „Złoty smak kukurydzy” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
Na kilku stoiskach swoje wyroby zaprezentowały trzy Koła Gospodyń Wiejskich: KGW „Piętkowianki” z Piętek Gręzek, KGW z Dąbrowy Moczydły i KGW z Dąbrowy Wilki. Panie przygotowały wyroby i dania z kukurydzy, w tym: zupy, placki, pasty, chleb i ciastka. Wyroby były wyśmienite o czym świadczyły tłumy chętnych do skosztowania kukurydzianych smakołyków.
Dr inż. Roman Warzecha, wiceprezes PZPK w trakcie uroczystego rozpoczęcia Krajowego Dnia Kukurydzy – Szepietowo 2022 podziękował Organizatorom, w imieniu swoim i Związku za doskonałe przygotowanie i organizację wydarzenia, wygłosił też krótki wykład na temat zalet kukurydzianej diety.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć z Promocji podczas Krajowego Dnia Kukurydzy – Szepietowo 2022.