Podczas III Ogólnopolskiego Pokazu Polowego Postępu Genetycznego Roślin Uprawnych – Radzików 2022, który odbył się 14 czerwca br. na terenie IHAR w Radzikowie, Polski Związek Producentów Kukurydzy na swoim stoisku promował uprawę i wykorzystanie ziarna kukurydzy na cele spożywcze, w ramach programu „Złoty smak kukurydzy” finansowanego ze środków FPZZiPZ KOWR.
Na tegoroczny Pokaz składały się dwie części. Pierwsza odbywała się na sali wykładowej ośrodka szkoleniowego IHAR – PIB w Radzikowie. Gości i pracowników IHAR – PIB powitał dr inż. Michał Rokicki, Dyrektor IHAR – PIB oraz prof. dr hab. Henryk J. Bujak, Dyrektor COBORU. W spotkaniu udział wzięli także: Lech Antoni Kołakowski, Sekretarz Stanu w MRiRW, Krzysztof Smaczyński, Zastępca Dyrektora Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin MRiRW, Andrzej Chodkowski, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, dr Jacek Rajewski, przewodniczący Krajowego Zespołu Koordynacyjnego PDO, Stanisław Kacperczyk, Prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, Katarzyna Boczek, Zastępca Dyrektora Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Andrzej Kiliański, Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie. Obecni byli także przedstawiciele COBORU i stacji doświadczalnych, a także krajowych spółek hodowlano-nasiennych i wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego.
Po powitaniach i wystąpieniach zaproszonych gości uczestnicy Pokazu wysłuchali czterech wykładów:
– „Odpowiedź nauki i hodowli roślin rolniczych na wyzwania zmieniającego się klimatu i założeń Zielonego ładu” – dr. inż. Michała Rokickiego (IHAR – PIB),
– „Znaczenie Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego dla praktyki rolniczej” – prof. dr. hab. Henryka J. Bujaka (COBORU),
– „Rola odmiany w kreowaniu postępu biologicznego” – inż. Radosława Radulskiego (HR Strzelce),
– „Ekologiczne doświadczalnictwo odmianowe COBORU” – mgr. inż. Marcina Behnke (COBORU).
W drugiej części Pokazu zainteresowani mogli wziąć udział w pokazach polowych materiałów roślinnych IHAR – PIB, COBORU oraz ZDHAR Radzików. Koordynatorem Pokazu był dr inż. Roman Warzecha, adiunkt w Zakładzie Biologii Stosowanej IHAR – PIB w Radzikowie, a także obecny wiceprezes PZPK.
Uczestnicy Pokazu mogli także zwiedzać stoiska informacyjno-promocyjne m.in.: firm hodowlano-nasiennych, COBORU i PZPK.
W III Ogólnopolskim Pokazie Polowego Postępu Genetycznego Roślin Uprawnych 14 czerwca 2022 r. wzięło udział około 100 osób.
Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ...
29.11.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki II edycji konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 28 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się finał II edycji konkursu „Kukurydziane ...
Artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”
Prezentujemy artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”, który ukazał się w czasopismach: Nowoczesna Uprawa nr 9/2024 i 10/2024, Poradnik Restauratora nr ...
Artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale”
Prezentujemy artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale” autorstwa Katarzyny Sitek i Anny Moskal, który ukazał się w ...
Artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy”
Prezentujemy artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy” autorstwa Joanny Płotczyk, który ukazał się w czasopiśmie „Wiadomości Rolnicze” nr 10/2024.Opracowanie zostało sfinansowane z ...
Artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”
Prezentujemy artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”, który ukazał się w czasopiśmie „AGRO – Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych” nr 7-8/2024 w ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki I etapu II edycji konkursu na danie z kukurydzy
Komisja preselekcyjna II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” w dniu 7 listopada br. wyłoniła spośród 29 zgłoszeń pięć dwuosobowych zespołów, które ...
Relacja video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024, który odbył się 12 września br ...
08.10.2024 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 8 października br. w trybie on-line odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM, które prowadził prezes ...