III Dzień Pola – Boguchwała 2022 odbył się 5 czerwca br. na polach doświadczalnych Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przy ul. Technicznej 4 w Boguchwale. W trakcie imprezy odbyło się wiele promocji i pokazów.
Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) promował uprawę i wykorzystanie ziarna kukurydzy na cele spożywcze, w ramach programu promocyjnego „Złoty smak kukurydzy” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR. Na kilku stoiskach można było obejrzeć i skosztować potrawy z kukurydzy (np. zupy, sałatki, pesto), przygotowane przez trzy Koła Gospodyń Wiejskich z: Boguchwały, Wary i Nowotańca. W promocji kukurydzy aktywnie uczestniczył dr inż. Roman Warzecha z Pracowni Kukurydzy i Pszenżyta IHAR – PIB w Radzikowie, a jednocześnie wiceprezes PZPK. Dr Warzecha zachęcał do spożywania produktów z kukurydzy. Podkreślał jej walory odżywcze i zwracał uwagę, że jest to produkt zawierający wiele cennych składników, w tym witamin i mikroelementów, ale przede wszystkim, że jest to produkt bezglutenowy i z tego względu zalecany jest osobom z problemami dietetycznymi, czy chorującymi na celiakię. Niestety, w Polsce nadal spożywa się niewielkie ilości produktów z ziarna kukurydzy. – Statystyczny Amerykanin spożywa rocznie około 12 kg kukurydzy cukrowej, podczas gdy w Polsce jej spożycie wynosi zaledwie 0,5 kg/os. – mówił dr Warzecha. Dodał także, że kukurydza jest najważniejszą rośliną uprawianą na świecie, a jej globalna produkcja wynosi aktualnie ponad 1200 mln ton.
Dr Warzecha podziękował Organizatorom, w imieniu swoim i PZPK za doskonałe przygotowanie i organizację wydarzenia.
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć z Promocji i wysłuchania krótkiego wywiadu z dr inż. Romanem Warzechą, jaki przeprowadziła Beata Jakoniuk-Wojcieszak podczas III Dnia Pola – Boguchwała 2022.
Cała relację z III Dnia Pola – Boguchwała 2022 można zobaczyć tutaj.