Kategorie

Promocja podczas Dnia Kukurydzy – Skrzelew 2022

W dniu 2 października 2022 r. w Skrzelewie k. Sochaczewa podczas Dnia Kukurydzy Polski Związek Producentów Kukurydzy promował wykorzystanie kukurydzy dla celów spożywczych w ramach programu „Złoty Smak Kukurydzy”, finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
Na Związkowym stoisku prezentowano produkty wytworzone z ziarna kukurydzy, a dostępne na krajowym rynku. Wszystkim chętnym serwowano zupę krem z kukurydzy cukrowej, gotowane kolby kukurydzy cukrowej prosto z pola, a także smakowite racuszki z ziarnami kukurydzy cukrowej przygotowane przez warszawskiego restauratora Rafała Kolaszyńskiego. Przygotowane dania cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników Dnia Kukurydzy. Okolicznościowy wykład na temat wartości prozdrowotnych i dietetycznych produktów z kukurydzy wygłosił dr inż. Roman Warzecha, wiceprezes PZPK. Organizatorem Dnia Kukurydzy w Skrzelewie była Sylwia Szymańczak, producentka kukurydzy, a jednocześnie znana propagatorka i entuzjastka tej wartościowej rośliny.