W ramach realizacji programu „Złoty smak kukurydzy”, finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR, 25 maja 2022 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbyła się promocja spożycia przetworów kukurydzianych połączona z warsztatami kulinarnymi. Aktywny udział w wydarzeniu wzięli uczniowie i nauczyciele Szkoły.
Warsztaty poprzedził wykład przedstawicieli Polskiego Związku Producentów Kukurydzy na temat wartości prozdrowotnych kukurydzy i celu realizowanego programu promocyjnego.
Następnie uczniowie klasy I Ż, pod kierunkiem swoich nauczycieli przygotowywali różne smaczne potrawy z kukurydzy. Były to m.in.: zupa kukurydziana, cukinia i gołąbki z kaszą kukurydzianą, pizza na cieście kukurydzianym, ciastka i bułki kukurydziane, a na deser mamałyga z musem truskawkowym. Warsztaty zakończyły się degustacją potraw. Były one bardzo smaczne.
PZPK serdecznie dziękuje Dyrekcji, Nauczycielom i Uczniom ZSPS za udział w promocji kukurydzy i warsztatach.
Sukces kampanii promującej kukurydzę w Polsce
„Kukurydza ziarnem przyszłości”, pod takim hasłem w latach 2021-2023 Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) i Francuska Federacja Produkcji Nasion Kukurydzy ...
Komunikat prasowy Polskiej Izby Nasiennej ws. podrabianego materiału siewnego
Komunikat prasowy PIN ws. podrabianego materiału siewnego ...
15.12.2023 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, IBZFOOD, SOPEXA i MEDIAON
W dniu 15 grudnia br. odbyło się on-line dziewiąte w tym roku spotkanie koordynacyjne i zarazem ostatnie w ramach kampanii ...
Spotkanie PZPK i COBORU z Przedstawicielami firm hodowlano-nasiennych i dystrybucyjnych
W dniu 12 grudnia br. w hotelu Platinum Residence Boutique w Poznaniu odbyło się coroczne spotkanie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy ...
Umowa z Mercosur zagrożeniem dla producentów kukurydzy
Komisja Europejska od kilku miesięcy prowadzi rozmowy w sprawie umowy o wolnym handlu z krajami należącymi do Mercosur, z nadzieją ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 30 listopada br. w hotelu Narvil w Serocku odbył się finał konkursu „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy ...
Wspólne stanowisko 5 organizacji UE (AVEC, CEPM, CIBE, Copa-Cogeca i EUWEP) w sprawie importu płodów rolnych z Ukrainy
W grudniu 2022 r. informowaliśmy o działaniach podejmowanych przez Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) na rzecz poprawy sytuacji producentów kukurydzy ...
17.11.2023 r. Spotkanie zarządzające FNPSMS, PZPK, IBZFOOD i SOPEXA
W dniu 17 listopada br. odbyło się on-line czwarte w tym roku spotkanie zarządzające w ramach kampanii „Seeds for Future” ...
17.11.2023 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 17 listopada br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie ...