W ramach realizacji programu „Złoty smak kukurydzy”, finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR, 25 maja 2022 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbyła się promocja spożycia przetworów kukurydzianych połączona z warsztatami kulinarnymi. Aktywny udział w wydarzeniu wzięli uczniowie i nauczyciele Szkoły.
Warsztaty poprzedził wykład przedstawicieli Polskiego Związku Producentów Kukurydzy na temat wartości prozdrowotnych kukurydzy i celu realizowanego programu promocyjnego.
Następnie uczniowie klasy I Ż, pod kierunkiem swoich nauczycieli przygotowywali różne smaczne potrawy z kukurydzy. Były to m.in.: zupa kukurydziana, cukinia i gołąbki z kaszą kukurydzianą, pizza na cieście kukurydzianym, ciastka i bułki kukurydziane, a na deser mamałyga z musem truskawkowym. Warsztaty zakończyły się degustacją potraw. Były one bardzo smaczne.
PZPK serdecznie dziękuje Dyrekcji, Nauczycielom i Uczniom ZSPS za udział w promocji kukurydzy i warsztatach.
21 marca 2023 r. Walne Zebranie Sprawozdawcze PZPK
W dniu 21 marca 2023 r. obradowało on-line Walne Zebranie Sprawozdawcze Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. Zebranie otworzył Prezes PZPK – ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
17.03.2023 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, IBZFOOD i SOPEXA
W dniu 17 marca br. odbyło się on-line trzecie już w tym roku spotkanie koordynacyjne w ramach kampanii „Seeds for ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
16.03.2023 r. Posiedzenie Komitetu Sterującego FNPSMS i PZPK
W dniu 16 marca br. odbyło się on-line posiedzenie Komitetu Sterującego FNPSMS i PZPK dotyczące realizacji kampanii promocyjnej „Seeds for ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
10.03.2023 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 10 marca br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się drugie w tym roku posiedzenie ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
17.02.2023 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, IBZFOOD i SOPEXA
W dniu 17 lutego 2023 r. odbyło się on-line drugie w tym roku spotkanie koordynacyjne w ramach kampanii „Seeds for ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
16.02.2023 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 16 lutego br. odbyło się on-line posiedzenie Zarządu CEPM.W trakcie spotkania zatwierdzono protokół z posiedzenia Zarządu, które odbyło ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Powołanie prof. dr hab. Tadeusza Michalskiego, Prezesa PZPK na członka Wielkopolskiej Rady Rolniczej
Polski Związek Producentów Kukurydzy informuje, że na podstawie uchwały nr 6144/2023 Zarządu Województwa Wielkopolskiego z dnia 26 stycznia 2023 r., ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Dopłaty do sprzedanego zboża
W dniu 9 lutego br. wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk poinformował, że wystąpił z wnioskiem do Rady ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Zmiany w terminach stosowania nawozów azotowych
Z dniem 8 lutego br. weszły w życie zapisy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 2023 r. w sprawie ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej