Kategorie

Promocja kukurydzy i warsztaty kulinarne w ZSPS w Poznaniu

W ramach realizacji programu „Złoty smak kukurydzy”, finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR, 25 maja 2022 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbyła się promocja spożycia przetworów kukurydzianych połączona z warsztatami kulinarnymi. Aktywny udział w wydarzeniu wzięli uczniowie i nauczyciele Szkoły.
Warsztaty poprzedził wykład przedstawicieli Polskiego Związku Producentów Kukurydzy na temat wartości prozdrowotnych kukurydzy i celu realizowanego programu promocyjnego.
Następnie uczniowie klasy I Ż, pod kierunkiem swoich nauczycieli przygotowywali różne smaczne potrawy z kukurydzy. Były to m.in.: zupa kukurydziana, cukinia i gołąbki z kaszą kukurydzianą, pizza na cieście kukurydzianym, ciastka i bułki kukurydziane, a na deser mamałyga z musem truskawkowym. Warsztaty zakończyły się degustacją potraw. Były one bardzo smaczne.
PZPK serdecznie dziękuje Dyrekcji, Nauczycielom i Uczniom ZSPS za udział w promocji kukurydzy i warsztatach.