Kategorie

Promocja i warsztaty kulinarne w Zwierzyńcu Pierwszym

W dniu 16 września 2022 r. w Gospodarstwie Agroturystycznym w Zwierzyńcu Pierwszym k. Kłobucka (woj. śląskie) odbyły się warsztaty kulinarne w ramach programu promocyjnego „Złoty smak kukurydzy”. Program realizowany jest przez Polski Związek Producentów Kukurydzy, a finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR. W warsztatach, które prowadziła Alina Bulska, właścicielka gospodarstwa, uczestniczyło 30 uczniów klas siódmej i ósmej ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Krzepicach wraz z nauczycielami.
W trakcie warsztatów uczniowie wypiekali bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Mieli też możliwość, większość po raz pierwszy, skosztowania gotowanej kukurydzy cukrowej oraz zapoznania się z różnymi produktami wytwarzanymi na bazie mąki kukurydzianej. Krótki, ale bardzo interesujący i pouczający wykład na temat znaczenia kukurydzy w rolnictwie światowym i polskim oraz produktów z ziarna kukurydzy, ich wartości żywieniowej i właściwości prozdrowotnych wygłosił dr inż. Roman Warzecha, wiceprezes PZPK.
Na zakończenie warsztatów uczestnicy zwiedzili całe gospodarstwo, w którym zobaczyli m.in.: kózki i kury, pokazową ekologiczną uprawę warzyw i owoców oraz zabytkowe maszyny używane kiedyś w gospodarstwach rolnych.
Warsztaty zorganizowane przez PZPK cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży, która w większości nie jest związana z rolnictwem, a która zadawała liczne pytania i była żywo zainteresowana wydarzeniem.

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z promocji i warsztatów kulinarnych w Zwierzyńcu Pierwszym.