2020 – 2021 r. „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”

Program „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych” realizowany był przez Polski Związek Producentów Kukurydzy w latach 2020/2021. W jego trakcie na łamach wydawnictw branżowych (Raport Rolny dodatek „Uprawa Kukurydzy”, Agro-Serwis, Przegląd Techniczny, Zagroda, Magazyn „Ludzie Przedsiębiorczy”) w publikowanych artykułach promowano spożycie kukurydzy. Ponadto wydrukowano ulotki, roll-up-y i instrukcje dotyczące uprawy kukurydzy na cele spożywcze. Prowadzono promocję spożycia kukurydzy podczas: Dnia Pola w PODR w Boguchwale, Dnia Kukurydzy w PODR w Szepietowie, Dnia Kukurydzy w Skrzelewie, Dnia Pola w K-PODR w Minikowie, a także podczas Dożynek Prezydenckich w Warszawie. Zorganizowano warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz warsztaty „Od ziarenka do bochenka” dla uczniów Zespołu Szkół w Krzepicach w Zwierzyńcu Pierwszym. Na potrzeby programu dostosowano stronę internetową PZPK i zakładki dedykowane promocji kukurydzy w żywieniu człowieka. Na zakończenie programu w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu zorganizowano konferencję prasową, na której podsumowano działania PZPK.