2019 r. „Złote ziarno kukurydzy w zdrowej polskiej diecie”

Program „Złote ziarno kukurydzy w zdrowej polskiej diecie” realizowany był przez Polski Związek Producentów Kukurydzy w 2019 r. Na łamach wydawnictw branżowych (Raport Rolny dodatek „Uprawa Kukurydzy”, Agro-Serwis, Przegląd Techniczny, Agro) publikowano artykuły promujące spożycie kukurydzy. Wydrukowano także poświęcone temu tematowi roll-up-y. Prowadzono promocję spożycia kukurydzy podczas: Dni Pola w PODR w Boguchwale, Dnia Kukurydzy w PODR w Szepietowie, Dnia Kukurydzy w Skrzelewie oraz podczas Dożynek Prezydenckich w Spale. Zorganizowano warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz warsztaty „Od ziarenka do bochenka” dla uczniów Zespołu Szkół w Krzepicach w Zwierzyńcu Pierwszym. Na stronie internetowej PZPK udostępniono dedykowaną wykorzystaniu kukurydza na cele spożywcze. Na zakończenie programu w Warszawie zorganizowano konferencję prasową, na której podsumowano działania PZPK na rzecz promocji kukurydzy w zdrowej polskiej diecie.