Kategorie

„Kukurydziane inspiracje” – wyniki konkursu na danie z kukurydzy

Polski Związek Producentów Kukurydzy od 2014 r. promuje wykorzystanie ziarna kukurydzy na cele spożywcze. Do tej pory zrealizowano promocje pod hasłami: „Słoneczne ziarno zdrowia”, „Kukurydza – słoneczne ziarno”, „Kukurydza cukrowa – słoneczne ziarno zdrowia”, „Złote ziarno kukurydzy w zdrowej polskiej diecie”, „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”, „Złoty smak kukurydzy”„Kukurydziane inspiracje”. Promocje te możliwe są dzięki środkom z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
W 2023 r. promocja miała formę konkursu „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy. Był on skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Spośród zgłoszonych zespołów komisja preselekcyjna wybrała najlepszą piątkę, która zakwalifikowała się do finału (link).
Finał konkursu odbył się 30 listopada br. w hotelu Narvil w Serocku.
Jury w składzie: Maciej Piątek (szef kuchni hotelu Moderno w Poznaniu), Krzysztof Bednarz (szef kuchni hotelu Narvil w Serocku) i Artur Wesoły (dietetyk, trener kulinarny Zespół RESPO) nie miało łatwego wyboru. Wszystkie zespoły uczestniczące w finale konkursu zaprezentowały bardzo wysoki poziom techniczny oraz umiejętności praktyczne, a także kreatywność w wykorzystaniu kukurydzy do przygotowania dań. O wyrównanym poziomie świadczyły niewielkie różnice w punktacji jakie uzyskały poszczególne zespoły.

I miejsce za danie „Kukurydziany raj” zajął zespół w składzie Dominika Molenda i Alan Józefiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu. Był to filet z kurczaka supreme z polentą, emulsją z kukurydzy, puree z popcornu oraz gołąbkiem z chorizo.
II miejsce za danie „Zagubieni w kukurydzy” zajął zespół w składzie Natalia Goździk i Oskar Radoła z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Był to dorsz, krążki z kalmara, kuleczki z polenty i cukinii, chips z polenty espuma z popcornu i ziemniaków grillowanych oraz fond pomidorowy.
III miejsce za danie „Kukurydziane cudo” zajął zespół w składzie Weronika Kula i Amelia Słanek z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Ten zespół przygotował kurczaka sous-vide na puree z kukurydzy z karmelizowaną kukurydzą w BBQ.
IV miejsce zajął zespół w składzie Martyna Książek i Mikołaj Sierakowski z Zespołu Szkół Agro-Technicznych im. W. Witosa w Robczycach. Na danie tego zespołu składał się filet i skrzydełko z kurczaka kukurydzianego w panierce z popcornu i parmezanu w towarzystwie polenty o smaku kurdybanku oraz suszonych pomidorów, podany z grilowana kukurydza i paprykowym nachos.
V miejsce zajął zespół w składzie Barbara Czarnota i Stanisław Romańczyk z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. Zespól ten przygotował kukurydzianą ucztę z polędwiczek na musie i nachosach.

Zwycięski Zespół otrzymał nagrodę pieniężną w wysokości 4000 zł, zdobywcy II i III miejsca nagrody w postaci kuponów upominkowych. Zespoły, które zajęły IV i V miejsce otrzymały nagrody pocieszenia w postaci gadżetów reklamowych, których sponsorem była Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR i Polski Związek Producentów Kukurydzy.

Zwycięzcom i wszystkim Uczestnikom finału konkursu „Kukurydziane inspiracje” gratulujemy!