To już druga edycja konkursu organizowanego przez Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK), promującego wykorzystanie ziarna kukurydzy na cele spożywcze i sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (#Fundusze Promocji).
Konkurs „Kukurydziane inspiracje” skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych. Cieszy się coraz większym zainteresowaniem o czym świadczy wzrastająca ilość zgłoszeń. W tym roku w regulaminowym terminie napłynęło ich aż 29, a kilka, które przesłano po terminie, organizatorzy musieli odrzucić. Spośród przesłanych zgłoszeń komisja preselekcyjna wybrała pięć najlepszych dwuosobowych zespołów z: Brzostowa, Częstochowy, Kielc, Ostrołęki i Warszawy (link). Finał konkursu odbył się 28 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy.
Przybyłych do Instytutu Kulinarnego przywitali przedstawiciele PZPK: Teresa Nowacka i Anna Kołakowska – koordynatorki konkursu oraz dyrektor biura PZPK Paweł Olejarski. Przeprowadzili krótką ewaluację w formie wywiadów z uczestnikami konkursu. Koordynatorki i przewodniczący jury Maciej Piątek przypomnieli regulamin konkursu i najważniejsze informacje dotyczące przebiegu dnia. Marek Burkacki – szef Kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet przedstawił działalność Instytutu i wyjaśnił zasady pracy na stanowiskach oraz BHP. Następnie zespoły losowały kolejność w jakiej startowały i przystąpiły do przygotowania stanowisk pracy. Na przygotowanie dań przeznaczono 3 godz., po czym zespoły prezentowały dania konkursowe członkom jury.
Jury w składzie: przewodniczący Maciej Piątek (kucharz) oraz członkowie Karolina Mikołajczyk-Nieckarz (nauczyciel, kierownik szkolenia praktycznego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu) i członek Artur Wesoły (dietetyk, trener kulinarny Zespół RESPO) nie miało łatwego wyboru. Finaliści Konkursu zaprezentowali bardzo wysoki poziom techniczny i umiejętności praktyczne, a także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy do przygotowania dań. Istotną zmianą w tegorocznej edycji konkursu, która znacząco podniosła poziom trudności, było zwiększenie do 70% udziału kukurydzy lub jej pochodnych (mączka kukurydziana, popcorn, kasza, całe ziarno itp.) w konkursowych daniach. Dla przypomnienia w pierwszej edycji konkursu było to 50%. O wyrównanym poziomie świadczyły niewielkie różnice w punktacji jakie uzyskały poszczególne zespoły.
We wręczaniu nagród udział wziął prof. dr hab. Tadeusz Michalski – prezes PZPK, który podziękował i pogratulował uczestnikom udziału w konkursie.
Po zakończeniu członkowie jury w rozmowach z poszczególnymi zespołami udzielili im dobrych rad i uwag dotyczących przygotowanych dań konkursowych.
Wyniki II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje”
I miejsce – Leon Tyrała i Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach (opiekun: Andrzej Gad).
II miejsce – Maja Grubich i Oliwia Wegner z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie (opiekun: Jarosław Seweryn).
III miejsce – Karolina Walczak i Adam Pawłowski z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im Adama Chętnika w Ostrołęce (opiekun: Ewa Okowicka).
IV miejsce – Kacper Łapajski i Przemysław Markowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie Technikum nr 8 w Częstochowie (opiekun: Justyna Ludynia).
V miejsce – Anna Burachuk i Filip Gołąb z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie (opiekun: Piotr Urbański).
Zespół, który zajął I miejsce otrzymał nagrodę pieniężną w wysokości 4000 zł. Zdobywcy II miejsca otrzymali nagrodę w kwocie 2500 zł, III – 1500 zł, IV – 800 zł i V – 500 zł. Organizatorzy II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” przekazali przedstawicielom szkół biorących udział w finale okolicznościowe pisma gratulacyjne.
Zwycięzcom i wszystkim Uczestnikom finału II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” oraz ich Opiekunom i Nauczycielom serdecznie gratulujemy!
Fotorelacja z przebiegu finału II edycji konkursu (tutaj).