W dniu 13 grudnia br. Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) zorganizował konferencję prasową podsumowującą promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze, prowadzoną w 2022 r. Spotkanie po raz kolejny odbyło się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. O dużym zainteresowaniu tematyką dotyczącą kukurydzy świadczyła liczna obecność dziennikarzy. W konferencji uczestniczyły redakcje wszystkich wiodących tytułów prasowych i portali internetowych branży rolniczej w Polsce. Obecny był też przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu.
Na początku spotkania prezes PZPK, prof. dr hab. Tadeusz Michalski, omówił rynek kukurydzy w Unii Europejskiej i na świecie. Pokreślił, że większość krajów unijnych w 2022 r. odnotowała spadek zasiewów kukurydzy, tylko w Polsce i w Turcji powierzchnia się zwiększyła. Podkreślił, że Polska jest 3. najważniejszym producentem kukurydzy w Unii Europejskiej. Minionej wiosny została ona zasiana na rekordowej powierzchni ponad 1,86 mln ha, z czego ok. 1,2 mln ha na ziarno.
Zebrani na konferencji prasowej wysłuchali trzech interesujących prezentacji dotyczących kukurydzy.
Dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Radzikowie, a jednocześnie wiceprezes Związku, podsumował działania PZPK związane z prowadzoną kampanią „Złoty smak kukurydzy”. Jak zaznaczył, pierwszą taką kampanię promocyjną Związek zainicjował już w 2014 r. Głównym celem jest promocja spożycia produktów z kukurydzy oraz popularyzacja jej uprawy wśród rolników. Podkreślił, że grupą docelową są konsumenci poszukujący najlepszych alternatyw żywieniowych. Kampanie promocyjne realizowane przez PZPK są finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
O walorach kukurydzy, nie tylko smakowych interesująco opowiedziała prof. UPP dr. hab. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podkreślając wartości ziarna kukurydzy jako elementu codziennej, zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że ziarno kukurydzy jest źródłem podstawowych składników pokarmowych, witamin i minerałów.
Pani Anna Kołakowska reprezentująca Francuską Federację Producentów Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS), a jednocześnie członek Rady PZPK, przedstawiła ciekawy wykład dotyczący zmian dotyczących rynku kukurydzy w UE i na świecie oraz proporcji wykorzystania kukurydzy. Podkreśliła, że tylko 10% przeznaczone jest na cele spożywcze, 60% na paszowe i 30% na przemysłowe.
Dr Karol Marciniak, prezes Hodowli Roślin Smolice przedstawił bardzo interesujący wykład na temat prac hodowlanych przy tworzeniu nowych odmian. Wprawdzie nie dotyczył on bezpośrednio tematu wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze i jej konsumpcji, ale uzmysłowił zebranym z jak wieloma wyzwaniami i zakresem prac muszą zmierzyć się codziennie hodowcy i firmy hodowlano-nasienne, aby wyhodować nowe odmiany i wyprodukować najwyższej jakości materiał nasienny. Po tym wykładzie jasne było już dlaczego nasiona kukurydzy tyle kosztują.
Kukurydza na Dzień Pola już zasiana
Kukurydza na Dzień Pola już zasianaZapraszamy już dzisiaj na przegląd kolekcji odmian kukurydzy do Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie ...
OFERTA PRACY
Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) z siedzibą w Poznaniu, ul. Mickiewicza 33 pok. 43, poszukuje osoby na stanowisko specjalisty w ...
Zaproszenie na Krajowe Dni Pola – Minikowo 2021
W dniach 19–20 czerwca 2021 r. organizowane są „Krajowe Dni Pola – Minikowo 2021”. Organizatorzy oraz szczegółowy program imprezy przedstawiamy ...
Czasopismo Kukurydza Nr 59. Wydanie specjalne
W zakładce "Publikacje PZPK" opublikowaliśmy najnowszy – specjalny – numer czasopisma KUKURYDZA nr 59, sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż ...
Kukurydza Nr 58
W zakładce "Publikacje PZPK" opublikowaliśmy najnowszy numer czasopisma KUKURYDZA Nr 58.Zapraszamy do lektury ...
Decyzja Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o dopuszczeniu do stosowania środka o nazwie Lumiposa 625 FC
Uprzejmie informujemy, że na wniosek PZPK Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjął decyzję o dopuszczeniu do stosowania w zaprawie ziarna ...
Spotkanie z przedstawicielami firm hodowlano-nasiennych i dystrybucyjnych
W dniu 8 grudnia 2020 r. odbywało się coroczne spotkanie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy z przedstawicielami firm hodowlano-nasiennych i dystrybucyjnych ...
Film z Krajowego Dnia Kukurydzy w PODR Szepietowo
Zapraszamy do obejrzenia filmu z kolekcją najnowszych odmian kukurydzy założonej w PODR w Szepietowie, a prezentowanej podczas odbywających się tam ...