W dniu 13 grudnia br. Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) zorganizował konferencję prasową podsumowującą promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze, prowadzoną w 2022 r. Spotkanie po raz kolejny odbyło się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. O dużym zainteresowaniu tematyką dotyczącą kukurydzy świadczyła liczna obecność dziennikarzy. W konferencji uczestniczyły redakcje wszystkich wiodących tytułów prasowych i portali internetowych branży rolniczej w Polsce. Obecny był też przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu.
Na początku spotkania prezes PZPK, prof. dr hab. Tadeusz Michalski, omówił rynek kukurydzy w Unii Europejskiej i na świecie. Pokreślił, że większość krajów unijnych w 2022 r. odnotowała spadek zasiewów kukurydzy, tylko w Polsce i w Turcji powierzchnia się zwiększyła. Podkreślił, że Polska jest 3. najważniejszym producentem kukurydzy w Unii Europejskiej. Minionej wiosny została ona zasiana na rekordowej powierzchni ponad 1,86 mln ha, z czego ok. 1,2 mln ha na ziarno.
Zebrani na konferencji prasowej wysłuchali trzech interesujących prezentacji dotyczących kukurydzy.
Dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Radzikowie, a jednocześnie wiceprezes Związku, podsumował działania PZPK związane z prowadzoną kampanią „Złoty smak kukurydzy”. Jak zaznaczył, pierwszą taką kampanię promocyjną Związek zainicjował już w 2014 r. Głównym celem jest promocja spożycia produktów z kukurydzy oraz popularyzacja jej uprawy wśród rolników. Podkreślił, że grupą docelową są konsumenci poszukujący najlepszych alternatyw żywieniowych. Kampanie promocyjne realizowane przez PZPK są finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
O walorach kukurydzy, nie tylko smakowych interesująco opowiedziała prof. UPP dr. hab. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podkreślając wartości ziarna kukurydzy jako elementu codziennej, zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że ziarno kukurydzy jest źródłem podstawowych składników pokarmowych, witamin i minerałów.
Pani Anna Kołakowska reprezentująca Francuską Federację Producentów Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS), a jednocześnie członek Rady PZPK, przedstawiła ciekawy wykład dotyczący zmian dotyczących rynku kukurydzy w UE i na świecie oraz proporcji wykorzystania kukurydzy. Podkreśliła, że tylko 10% przeznaczone jest na cele spożywcze, 60% na paszowe i 30% na przemysłowe.
Dr Karol Marciniak, prezes Hodowli Roślin Smolice przedstawił bardzo interesujący wykład na temat prac hodowlanych przy tworzeniu nowych odmian. Wprawdzie nie dotyczył on bezpośrednio tematu wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze i jej konsumpcji, ale uzmysłowił zebranym z jak wieloma wyzwaniami i zakresem prac muszą zmierzyć się codziennie hodowcy i firmy hodowlano-nasienne, aby wyhodować nowe odmiany i wyprodukować najwyższej jakości materiał nasienny. Po tym wykładzie jasne było już dlaczego nasiona kukurydzy tyle kosztują.
Konferencja pt. „Kukurydza – nowe rozwiązania w uprawie” 5 kwietnia 2022 r.
5 kwietnia 2022 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie i Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizowali w trybie online konferencję ...
Konferencja „Produkcja ziarna kukurydzy na potrzeby żywienia zwierząt”
W dniu 16 marca 2022 r. w hotelu Odessa w Wysokim Mazowieckim Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Polski ...
7 marca 2022 r. Konferencja promująca uprawę nasion hodowli europejskich
W dniu 7 marca 2022 r. w ramach unijnego programu „Seeds for Future” odbyła się konferencja on-line promująca uprawę nasion ...
21 marca 2022 r. Walne Zebranie Sprawozdawcze PZPK
21 marca 2022 r. obradowało on-line Walne Zebranie Sprawozdawcze Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. Zostało udzielone absolutorium Radzie i Komisji Rewizyjnej ...
KUKURYDZA Nr 61
Informujemy, że w zakładce „Publikacje PZPK” opublikowaliśmy najnowszy numer czasopisma KUKURYDZA Nr 61. Zapraszamy do lektury ...
OFERTA PRACY: nabór na stanowisko Dyrektora Biura PZPK
Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK)z siedzibą w Poznaniu, ul. Mickiewicza 33 pok. 43 ogłasza nabór na stanowiskoDyrektora Biura PZPK to ...
Felieton Sylvie Brunel nt. „Zielonego Ładu w Europie”
Felieton Sylvie Brunel nt. Zielonego Ładu w Europie ...