W dniu 13 grudnia br. Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) zorganizował konferencję prasową podsumowującą promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze, prowadzoną w 2022 r. Spotkanie po raz kolejny odbyło się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. O dużym zainteresowaniu tematyką dotyczącą kukurydzy świadczyła liczna obecność dziennikarzy. W konferencji uczestniczyły redakcje wszystkich wiodących tytułów prasowych i portali internetowych branży rolniczej w Polsce. Obecny był też przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu.
Na początku spotkania prezes PZPK, prof. dr hab. Tadeusz Michalski, omówił rynek kukurydzy w Unii Europejskiej i na świecie. Pokreślił, że większość krajów unijnych w 2022 r. odnotowała spadek zasiewów kukurydzy, tylko w Polsce i w Turcji powierzchnia się zwiększyła. Podkreślił, że Polska jest 3. najważniejszym producentem kukurydzy w Unii Europejskiej. Minionej wiosny została ona zasiana na rekordowej powierzchni ponad 1,86 mln ha, z czego ok. 1,2 mln ha na ziarno.
Zebrani na konferencji prasowej wysłuchali trzech interesujących prezentacji dotyczących kukurydzy.
Dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Radzikowie, a jednocześnie wiceprezes Związku, podsumował działania PZPK związane z prowadzoną kampanią „Złoty smak kukurydzy”. Jak zaznaczył, pierwszą taką kampanię promocyjną Związek zainicjował już w 2014 r. Głównym celem jest promocja spożycia produktów z kukurydzy oraz popularyzacja jej uprawy wśród rolników. Podkreślił, że grupą docelową są konsumenci poszukujący najlepszych alternatyw żywieniowych. Kampanie promocyjne realizowane przez PZPK są finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
O walorach kukurydzy, nie tylko smakowych interesująco opowiedziała prof. UPP dr. hab. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podkreślając wartości ziarna kukurydzy jako elementu codziennej, zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że ziarno kukurydzy jest źródłem podstawowych składników pokarmowych, witamin i minerałów.
Pani Anna Kołakowska reprezentująca Francuską Federację Producentów Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS), a jednocześnie członek Rady PZPK, przedstawiła ciekawy wykład dotyczący zmian dotyczących rynku kukurydzy w UE i na świecie oraz proporcji wykorzystania kukurydzy. Podkreśliła, że tylko 10% przeznaczone jest na cele spożywcze, 60% na paszowe i 30% na przemysłowe.
Dr Karol Marciniak, prezes Hodowli Roślin Smolice przedstawił bardzo interesujący wykład na temat prac hodowlanych przy tworzeniu nowych odmian. Wprawdzie nie dotyczył on bezpośrednio tematu wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze i jej konsumpcji, ale uzmysłowił zebranym z jak wieloma wyzwaniami i zakresem prac muszą zmierzyć się codziennie hodowcy i firmy hodowlano-nasienne, aby wyhodować nowe odmiany i wyprodukować najwyższej jakości materiał nasienny. Po tym wykładzie jasne było już dlaczego nasiona kukurydzy tyle kosztują.
Zasady doboru odmian kukurydzy zgodnie z metodykami integrowanej produkcji
Zgodnie z metodykami integrowanej produkcji do założenia uprawy powinien być stosowany kwalifikowany materiał siewny odmiany dostosowanej do danego rejonu uprawy ...
4 kwietnia 2024 r. Walne Zebranie Sprawozdawcze PZPK
W dniu 4 kwietnia 2024 r. w Hotelu Poznańskim w Luboniu k. Poznania obradowało Walne Zebranie Sprawozdawcze Polskiego Związku Producentów ...
08.03.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 8 marca br. odbyło się drugie w tym roku posiedzenie Rady PZPK, które odbyło się on-line. Spotkanie otworzył ...
Szkolenie „Agrotechnika w uprawie kukurydzy” – 22.02.2024 r.
W czwartek 22 lutego br. na terenie firmy SaMASZ w Zabłudowie (woj. podlaskie), Polski Związek Producentów Kukurydzy wraz z Podlaskim ...
21.02.2024 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 21 lutego br. odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM. Spotkanie miało miejsce w Lizbonie (Portugalia) ...
20.02.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 20 lutego br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie ...
Relacja video z finału konkursu „Kukurydziane inspiracje” – Serock 2023
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z finału konkursu „Kukurydziane inspiracje”, który odbył się 30 listopada 2023 r. w hotelu ...
Szkolenie „Agrotechnika w uprawie kukurydzy” – 22.02.2024 r.
Serdecznie zapraszamy na szkolenie „Agrotechnika w uprawie kukurydzy”, które odbędzie się 22 lutego br. na terenie firmy SaMASZ, ul. Trawiasta ...
Apel FBZPR
Publikujemy apel Przewodniczącego Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych wzywający wszystkich rolników do udziału 9 lutego br. w ogólnopolskim proteście. Apel ...