W dniu 13 grudnia br. Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) zorganizował konferencję prasową podsumowującą promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze, prowadzoną w 2022 r. Spotkanie po raz kolejny odbyło się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. O dużym zainteresowaniu tematyką dotyczącą kukurydzy świadczyła liczna obecność dziennikarzy. W konferencji uczestniczyły redakcje wszystkich wiodących tytułów prasowych i portali internetowych branży rolniczej w Polsce. Obecny był też przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu.
Na początku spotkania prezes PZPK, prof. dr hab. Tadeusz Michalski, omówił rynek kukurydzy w Unii Europejskiej i na świecie. Pokreślił, że większość krajów unijnych w 2022 r. odnotowała spadek zasiewów kukurydzy, tylko w Polsce i w Turcji powierzchnia się zwiększyła. Podkreślił, że Polska jest 3. najważniejszym producentem kukurydzy w Unii Europejskiej. Minionej wiosny została ona zasiana na rekordowej powierzchni ponad 1,86 mln ha, z czego ok. 1,2 mln ha na ziarno.
Zebrani na konferencji prasowej wysłuchali trzech interesujących prezentacji dotyczących kukurydzy.
Dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Radzikowie, a jednocześnie wiceprezes Związku, podsumował działania PZPK związane z prowadzoną kampanią „Złoty smak kukurydzy”. Jak zaznaczył, pierwszą taką kampanię promocyjną Związek zainicjował już w 2014 r. Głównym celem jest promocja spożycia produktów z kukurydzy oraz popularyzacja jej uprawy wśród rolników. Podkreślił, że grupą docelową są konsumenci poszukujący najlepszych alternatyw żywieniowych. Kampanie promocyjne realizowane przez PZPK są finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
O walorach kukurydzy, nie tylko smakowych interesująco opowiedziała prof. UPP dr. hab. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podkreślając wartości ziarna kukurydzy jako elementu codziennej, zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że ziarno kukurydzy jest źródłem podstawowych składników pokarmowych, witamin i minerałów.
Pani Anna Kołakowska reprezentująca Francuską Federację Produkcji Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS), a jednocześnie członek Rady PZPK, przedstawiła ciekawy wykład dotyczący zmian dotyczących rynku kukurydzy w UE i na świecie oraz proporcji wykorzystania kukurydzy. Podkreśliła, że tylko 10% przeznaczone jest na cele spożywcze, 60% na paszowe i 30% na przemysłowe.
Dr Karol Marciniak, prezes Hodowli Roślin Smolice przedstawił bardzo interesujący wykład na temat prac hodowlanych przy tworzeniu nowych odmian. Wprawdzie nie dotyczył on bezpośrednio tematu wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze i jej konsumpcji, ale uzmysłowił zebranym z jak wieloma wyzwaniami i zakresem prac muszą zmierzyć się codziennie hodowcy i firmy hodowlano-nasienne, aby wyhodować nowe odmiany i wyprodukować najwyższej jakości materiał nasienny. Po tym wykładzie jasne było już dlaczego nasiona kukurydzy tyle kosztują.
4-ty Europejski Kongres Sorgo, Budapeszt, Węgry 2025
Serdecznie zapraszamy do udziału w 4-tym Europejskim Kongresie Sorgo, który odbędzie się w dniach 8-9 października br. w Budapest Congress ...
10.04.2025 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, Quatre par Cinq, Tam-Tam, Occurrence i Liliane et compagnie
W dniu 10 kwietnia br. odbyło się on-line trzecie w tym roku spotkanie koordynacyjne dotyczące realizacji kampanii promocji europejskich odmian ...
Sorghum ID – strona dotycząca sorgo
Zapraszamy do odwiedzenia strony Sorghum ID dotyczącej sorgo, która została przygotowana przez FNPSMS, również w języku polskim ...
04.04.2025 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 4 kwietnia br. obradowała on-line nowo wybrana Rada PZPK w składzie: prof. dr hab. Tadeusz Michalski – prezes, ...
26.03.2025 r. Walne Zebranie Sprawozdawczo-Wyborcze PZPK
Biuro Polskiego Związku Producentów Kukurydzy informuje, że w dniu 26 marca 2025 r. obradowało Walne Zebranie Sprawozdawczo-Wyborcze PZPK, na którym ...
21.03.2025 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, Quatre par Cinq, Tam-Tam, Occurrence i Liliane et compagnie
W dniu 21 marca br. odbyło się on-line drugie w tym roku spotkanie koordynacyjne dotyczące realizacji kampanii promocji europejskich odmian ...
28.02.2025 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 28 lutego br. odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie Rady PZPK. Otworzył je i poprowadził Prezes, prof ...
28.02.2025 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, Quatre par Cinq, Tam-Tam, Occurrence i Liliane et compagnie
W dniu 28 lutego br. odbyło się on-line spotkanie koordynacyjne dotyczące realizacji kampanii promocji europejskich odmian kukurydzy i sorga „SustainableSeedsEU ...
12.02.2025 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 12 lutego br. w trybie on-line odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM, które w zastępstwie ...