W dniu 13 grudnia br. Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) zorganizował konferencję prasową podsumowującą promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze, prowadzoną w 2022 r. Spotkanie po raz kolejny odbyło się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. O dużym zainteresowaniu tematyką dotyczącą kukurydzy świadczyła liczna obecność dziennikarzy. W konferencji uczestniczyły redakcje wszystkich wiodących tytułów prasowych i portali internetowych branży rolniczej w Polsce. Obecny był też przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu.
Na początku spotkania prezes PZPK, prof. dr hab. Tadeusz Michalski, omówił rynek kukurydzy w Unii Europejskiej i na świecie. Pokreślił, że większość krajów unijnych w 2022 r. odnotowała spadek zasiewów kukurydzy, tylko w Polsce i w Turcji powierzchnia się zwiększyła. Podkreślił, że Polska jest 3. najważniejszym producentem kukurydzy w Unii Europejskiej. Minionej wiosny została ona zasiana na rekordowej powierzchni ponad 1,86 mln ha, z czego ok. 1,2 mln ha na ziarno.
Zebrani na konferencji prasowej wysłuchali trzech interesujących prezentacji dotyczących kukurydzy.
Dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Radzikowie, a jednocześnie wiceprezes Związku, podsumował działania PZPK związane z prowadzoną kampanią „Złoty smak kukurydzy”. Jak zaznaczył, pierwszą taką kampanię promocyjną Związek zainicjował już w 2014 r. Głównym celem jest promocja spożycia produktów z kukurydzy oraz popularyzacja jej uprawy wśród rolników. Podkreślił, że grupą docelową są konsumenci poszukujący najlepszych alternatyw żywieniowych. Kampanie promocyjne realizowane przez PZPK są finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
O walorach kukurydzy, nie tylko smakowych interesująco opowiedziała prof. UPP dr. hab. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podkreślając wartości ziarna kukurydzy jako elementu codziennej, zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że ziarno kukurydzy jest źródłem podstawowych składników pokarmowych, witamin i minerałów.
Pani Anna Kołakowska reprezentująca Francuską Federację Producentów Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS), a jednocześnie członek Rady PZPK, przedstawiła ciekawy wykład dotyczący zmian dotyczących rynku kukurydzy w UE i na świecie oraz proporcji wykorzystania kukurydzy. Podkreśliła, że tylko 10% przeznaczone jest na cele spożywcze, 60% na paszowe i 30% na przemysłowe.
Dr Karol Marciniak, prezes Hodowli Roślin Smolice przedstawił bardzo interesujący wykład na temat prac hodowlanych przy tworzeniu nowych odmian. Wprawdzie nie dotyczył on bezpośrednio tematu wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze i jej konsumpcji, ale uzmysłowił zebranym z jak wieloma wyzwaniami i zakresem prac muszą zmierzyć się codziennie hodowcy i firmy hodowlano-nasienne, aby wyhodować nowe odmiany i wyprodukować najwyższej jakości materiał nasienny. Po tym wykładzie jasne było już dlaczego nasiona kukurydzy tyle kosztują.
Umowa z Mercosur zagrożeniem dla producentów kukurydzy
Komisja Europejska od kilku miesięcy prowadzi rozmowy w sprawie umowy o wolnym handlu z krajami należącymi do Mercosur, z nadzieją ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 30 listopada br. w hotelu Narvil w Serocku odbył się finał konkursu „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy ...
Wspólne stanowisko 5 organizacji UE (AVEC, CEPM, CIBE, Copa-Cogeca i EUWEP) w sprawie importu płodów rolnych z Ukrainy
W grudniu 2022 r. informowaliśmy o działaniach podejmowanych przez Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) na rzecz poprawy sytuacji producentów kukurydzy ...
17.11.2023 r. Spotkanie zarządzające FNPSMS, PZPK, IBZFOOD i SOPEXA
W dniu 17 listopada br. odbyło się on-line czwarte w tym roku spotkanie zarządzające w ramach kampanii „Seeds for Future” ...
17.11.2023 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 17 listopada br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie ...
Wywiad z wiceprezesem PZPK dr. inż. Romanem Warzechą
Serdecznie zapraszamy do wysłuchania wywiadu z dr. inż. Romanem Warzechą z IHAR – PIB w Radzikowie, wiceprezesem PZPK, jakiego udzielił ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki I etapu konkursu na danie z kukurydzy
Komisja preselekcyjna konkursu „Kukurydziane inspiracje”, zgodnie z regulaminem, wyłoniła spośród zgłoszonych uczestników pięć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale ...
20.10.2023 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK i MEDIAON
W dniu 20 października br. odbyło się on-line ósme w tym roku spotkanie koordynacyjne w ramach kampanii „Seeds for Future” ...
12.10.2023 r. Posiedzenie Komitetu Sterującego FNPSMS, PZPK i UFS
W dniu 12 października br. odbyło się on-line posiedzenie Komitetu Sterującego FNPSMS, PZPK i UFS dotyczące realizacji kampanii promocyjnej „Seeds ...