Kategorie

Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.

W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ona promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze „Smaki kukurydzy”, prowadzoną w 2024 r. i sfinansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (#Fundusze Promocji).
Zgromadzonych przywitał prezes PZPK, prof. dr hab. Tadeusz Michalski, który w krótkim wystąpieniu wprowadził w tematykę spotkania. Omówił m.in.: areał uprawy kukurydzy w Polsce, kierunki jej wykorzystania, różnice między kukurydzą pastewną a cukrową, tendencje rynkowe, najważniejsze problemy uprawowe i perspektywy rozwoju. Mówił o walorach odżywczych i prozdrowotnych kukurydzy w diecie człowieka. Nadmienił, że w porównaniu z innymi krajami nadal spożywamy jej stosunkowo niewiele. Następnie głos zabrał dr inż. Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Radzikowie i jednocześnie wiceprezes PZPK, który szczegółowo omówił realizację programu „Smaki kukurydzy”. Program ten jest kontynuacją prowadzonych od 2014 r. przez PZPK programów promocji wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze. W ramach programu w br. prowadzono działania popularyzujące spożycie kukurydzy i jej przetworów podczas wydarzeń takich jak: Dni Kukurydzy, dożynki i giełdy ogrodnicze. Na łamach wydawnictw rolniczych opublikowano artykuły poświęcone wykorzystaniu kukurydzy jako wartościowego surowca spożywczego. Przygotowano też ulotkę upowszechnieniową o tej tematyce. Wartość żywieniową kukurydzy cukrowej przedstawił dr Piotr Ochodzki z IHAR – PIB w Radzikowie. Podkreślił, że ziarno jej zawiera zdecydowanie mniej skrobi niż ziarno kukurydzy pastewnej, ale więcej cukrów, przez co jest bardziej słodkie. Zawiera też cenne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, witaminę E, beta-karoten, proteiny, polifenole, potas, magnez, wapń, żelazo i selen. Warto więc zwiększyć spożycie kukurydzy cukrowej. Zebrani wysłuchali też prezentacji mgr inż. Anny Kołakowskiej z Francuskiej Federacji Produkcji Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS) na temat uprawy kukurydzy cukrowej w Polsce i na świecie. Powierzchnia jej zasiewów w UE wynosi ponad 70 tys. ha. i uprawiana jest głównie we Francji na Węgrzech i w Polsce. Jesteśmy jednym z niewielu krajów, w których areał tej uprawy wzrasta. Kukurydza cukrowa uprawiana w Polsce trafia w większości na rynek wewnętrzny (np.: ziarno mrożone, konserwy, mrożone kolby). Część jest eksportowana m.in.: do Niemiec, na Litwę czy do Danii. Pomimo niewielkiego krajowego spożycia rodzima produkcja nie pokrywa wewnętrznego zapotrzebowania. Importujemy kukurydzę z: Węgier, Francji i Niemiec, a nawet z Tajlandii i Chin.
Na zakończenie spotkania prezes PZPK, prof. dr hab. Tadeusz Michalski podziękował wszystkim za przybycie.