Kategorie

Konferencja prasowa PZPK „Kukurydziane inspiracje” – 30.11.2023 r.

W dniu 30 listopada br. Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) zorganizował konferencję prasową w ramach konkursu „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy, finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR. Na konferencji omówiono działania Związku w ramach konkursu i podsumowano sezon kukurydziany 2023.
W trakcie konferencji zebrani mogli wysłuchać kilku prezentacji: „Kukurydza w roku 2023 – problemy pogodowe, ekonomiczne i polityczne” autorstwa prof. dr. hab. Tadeusza Michalskiego – Prezesa PZPK, „Kukurydza cukrowa z Polsce”, którą przedstawiła mgr inż. Anna Kołakowska – Kierownik Działu Zagranicznego FNPSMS oraz „Kukurydza – wartościowy produkt w żywieniu człowieka, inspiracja w kuchni całego świata”, którą zaprezentował mgr Artur Wesoły – dietetyk i trener kulinarny.
Prezes PZPK w swoim wystąpieniu podkreślał, że mijający 2023 r. był trudny dla producentów kukurydzy, na co złożyły się zarówno problemy pogodowe, ekonomiczne, jak i społeczno-polityczne. Producenci borykali się z jednej strony z wysokimi kosztami produkcji, z drugiej niskimi cenami kukurydzy w skupie. Ceny kukurydzy suchej kształtowały się na poziomie poniżej 700 zł/t, a mokrej 300 zł/t, czyli poniżej kosztów produkcji. Problemy skupowe wynikały m.in. z napływu dużych ilości kukurydzy z Ukrainy. Ziarno to nie jest dalej eksportowane tylko zalega w polskich magazynach. Było to już odczuwalne w 2022 r., ale wyraźnie nasiliło się w 2023 r. Według danych ARiMR powierzchnia uprawy kukurydzy w 2023 r. oscylowała na poziomie około 1,863 mln ha i była zbliżona do 2022 r. Profesor poinformował, że kukurydza obecnie jest podstawowym surowcem paszowym i według szacunków stanowiła w 2023 r. około 50% wszystkich upraw paszowych w Polsce. Natomiast zbiory kukurydzy w 2023 r. szacowane są na poziomie 8 mln ton.
Kierownik Działu Zagranicznego FNPSMS mgr inż. Anna Kołakowska przedstawiła temat produkcji kukurydzy cukrowej w Polsce w 2023 r. Jak podkreśliła, nasz kraj jest trzecim producentem kukurydzy cukrowej w UE z powierzchnią uprawy około 14 tys. ha. Pierwsze miejsce zajmują Węgry z ponad 26 tys. ha, drugie Francja z 24 tys. ha. tys. ha. W Polsce produkuje się około 25 tys. ton kukurydzy cukrowej. Kupujemy około 20 000 t kukurydzy cukrowej rocznie, głównie z Węgier, ponieważ krajowa produkcja nie zaspokaja zapotrzebowania rynku. W 2022 r. wyeksportowaliśmy około 8 000 t, z czego większość, bo około 70% do krajów Unii Europejskiej. Główni odbiorcy polskiej kukurydzy cukrowej to: Niemcy, Litwa i Szwajcaria. W Europie najwięcej kukurydzy spożywa się w Wielkiej Brytanii, na drugim miejscu są Niemcy, a na trzecim Francja. Większość krajowej produkcji przeznaczana jest na mrożonki, z czego samo ziarno stanowi 60-65%, a całe kolby około 10%. Pozostałe 25-30% przeznaczane jest na konserwy. Kukurydza cukrowa w Polsce uprawiana jest głównie w okolicach zakładów, w których jest przetwarzana (Mazowsze, Kujawy, Żuławy, Wielkopolska, Dolny Śląsk, Opolskie). Kukurydzę cukrową produkuje się także z przeznaczeniem na tzw. świeży rynek. Jest ona jednym z 8 najczęściej spożywanych warzyw na świecie. Można spodziewać się, że w Polsce będzie się jej więcej uprawiać i więcej spożywać.
Trzecia prezentację przedstawił mgr Artur Wesoły – dietetyk i trener kulinarny. Podkreślił, że najwięcej kukurydzy aktualnie spożywa się w USA i Chinach. Na kolejnych miejscach wymienił kraje EU-27, Brazylię, Meksyk i Indie. Dietetyk omówił zagadnienia dotyczące spożycia kukurydzy na świecie, jej wartości odżywczej, potencjału antyoksydacyjnego, wpływu na zdrowie, źródła prebiotyków, cennego składnika diety bezglutenowej i wykorzystania w kuchniach całego świata.
Kukurydza może mieć kolor żółty, fioletowy, niebieski i różowy. Kukurydza żółta jest bogata w karotenoidy – luteinę, zeaksantynę i mniejsze ilości karotenu. Kukurydza fioletowa, niebieska i różowa zawierają wyższe stężenia antocyjanidyn (pochodne cyjanidyny, peonidyny). Antyoksydanty wpływają na bilans oksydacyjny w organizmie człowieka. Jak podkreślił mgr Wesoły, kukurydza zalecana jest w diecie osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Zawarta w niej skrobia daje większą sytość, co powoduje, że spożywa się mniej produktu, a to jest korzystnie zwłaszcza dla osób zmagających się z nadwagą. Około 0,5-2% populacji na całym świecie choruje na chorobę trzewną i kukurydza zalecana jest w diecie tych osób.
Na zakończenie konferencji prasowej PZPK ogłoszono zwycięzców konkursu „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy. Wręczono nagrody główne oraz nagrody pocieszenia. Konkurs wygrał zespół w składzie Dominika Molenda i Alan Józefiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu (danie „Kukurydziany raj”). Na II miejscu uplasował się zespół w składzie Natalia Goździk i Oskar Radoła z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy (danie „Zagubieni w kukurydzy”), a na III miejscu zespół w składzie Weronika Kula i Amelia Słanek z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach (danie „Kukurydziane cudo”). Na IV miejscu uplasował się zespół w składzie Martyna Książek i Mikołaj Sierakowski z Zespołu Szkół Agro-Technicznych im. W. Witosa w Robczycach, a na V miejscu zespół w składzie Barbara Czarnota i Stanisław Romańczyk z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim.

Więcej o finale konkursu tutaj.