27 października 2021 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbyła się konferencja prasowa z udziałem Redakcji Farmer; Terazpole.pl; Agro ProfilZagroda podsumowująca program promocji uprawy i wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze, finansowany przez KOWR z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

W ramach konferencji obyła się dwie prezentacje: – dr R. Warzechy przedstawiająca działania PZPK przeprowadzone w ramach programu oraz prezentacja prof. UPP dr hab. Joanny Kobus-Cisowskiej na temat kukurydzy jako źródło składników kształtujących właściwości funkcjonalne żywności. W trakcie spotkania miała miejsce również dyskusja poświęcona aktualnej sytuacji na rynku kukurydzy.

Na zakończenie konferencji uczestnicy mieli okazję zapoznania się z działalnością szkoły a także możliwość degustacji przygotowanych przez uczniów smakowitych potraw z ziarna kukurydzy.