Kategorie

Konferencja prasowa nt. „Uprawa i wykorzystanie kukurydzy dla celów spożywczych”

27 października 2021 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbyła się konferencja prasowa z udziałem Redakcji Farmer, Terazpole.pl, Agro Profil i Zagroda podsumowująca program „Uprawa i wykorzystanie kukurydzy dla celów spożywczych”, finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
W ramach konferencji zaprezentowano dwa wykłady: dr inż. Romana Warzechy przedstawiający działania PZPK przeprowadzone w ramach programu oraz prof. UPP dr hab. Joanny Kobus-Cisowskiej na temat kukurydzy jako źródła składników kształtujących właściwości funkcjonalne żywności.
W trakcie spotkania dyskutowano na temat aktualnej sytuacji na rynku kukurydzy.
Na zakończenie konferencji jej uczestnicy zapoznali się z działalnością szkoły, a także uczestniczyli w degustacji przygotowanych przez uczniów smakowitych potraw z ziarna kukurydzy.