W dniu 9 września 2022 r. na polach Zakładu Doświadczalnego IUNG – PIB Osiny zorganizowany został Dzień Kukurydzy i Sorga – Osiny 2022. Wydarzenie zorganizowały wspólnie: Polski Związek Producentów Kukurydzy, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, Unia Sp. z o.o. oraz Rolniczy Zakład Doświadczalny „Kępa”.
Spotkanie otworzyli: prof. dr hab. Wiesław Oleszek – dyrektor IUNG – PIB Puławy, prof. dr hab. Teresa Doroszewska – z-ca Dyrektora ds. naukowych w zakresie badań środowiskowych oraz prof. dr hab. Tadeusz Michalski – prezes PZPK.
Uczestnicy spotkania wysłuchali dwóch wykładów „Szkodniki kukurydzy i możliwości ich ograniczania w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu”, który przedstawił dr hab. Paweł Bereś, prof. IOR – PIB oraz „Skład frakcyjny próchnicy gleby w kukurydzy uprawianej na kiszonkę”, który zaprezentowała dr hab. Dorota Pikuła z IUNG – PIB Puławy.
Po każdym z wykładów był czas na dyskusję i zadawanie pytań wykładowcom.
Jak co roku wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem. Uczestniczyli w nim licznie m.in. uczniowie kilku szkół rolniczych.
Po wykładach zaprezentowano kolekcję odmian kukurydzy i sorga, a przedstawiciele poszczególnych firm hodowlanych i dystrybucyjnych omawiali najlepsze z wysianych na poletkach odmian.
Oprócz kolekcji odmian kukurydzy można było zobaczyć także maszyny i narzędzia do uprawy oraz zbioru kukurydzy, w tym robota polowego Robotti.
Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z Dnia Kukurydzy i Sorga – Osiny 2022.