Aktualności

Ulotka „Kukurydza – ziarno warte poznania”
Prezentujemy ulotkę „Kukurydza – ziarno warte poznania”.

Katalog produktów spożywczych z kukurydzy
Prezentujemy „Katalog produktów spożywczych z kukurydzy” autorstwa prof. dr hab. Huberta Waligóry.
30.11.2022 r. Posiedzenie Rady PZPK
Dzisiaj, tj. 30 listopada br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się posiedzenie Rady PZPK, które otworzył i poprowadził Prezes prof. dr hab. Tadeusz Michalski. W posiedzeniu udział wzięli wszyscy członkowie Rady PZPK i pracownicy Biura PZPK.

Promocja w ZSPS – Poznań 2022
To już ostatnia promocja wykorzystania kukurydzy dla celów spożywczych, którą Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował w ramach programu „Złoty Smak Kukurydzy”, finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR. Tym razem odbyła się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu w dniu 18 listopada br.

18.11.2022 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, IBZFOOD, SOPEXA i MEDIAON
W dniu 18 listopada 2022 r. odbyło się on-line kolejne spotkanie koordynacyjne w ramach kampanii „Seeds for Future”. Jak już informowaliśmy, celem kampanii jest promocja uprawy kukurydzy i sorgo w Europie. Podobnie jak w poprzednich spotkaniach, także i tym razem uczestnikami byli przedstawiciele: FNPSMS, PZPK, IBZFOOD, SOPEXA i MEDIA ON.

Stosowanie nawozów naturalnych jesienią
Chociaż graniczny termin stosowania nawozów naturalnych stałych, np. obornika na gruntach ornych, upływa 31 października to w wyjątkowych sytuacjach można je stosować do 30 listopada.

Ile ziarna suchego z ziarna mokrego?
Żniwa kukurydziane trwają w całej Polsce. Zbierane ziarno ma różną wilgotność i dla wielu producentów rolnych istotną informacją jest to, ile ostatecznie będą mieli w magazynach ziarna po jego wysuszeniu.

Artykuł „Kukurydza w polskiej diecie – możliwości wykorzystania”
Prezentujemy artykuł „Kukurydza w polskiej diecie – możliwości wykorzystania” autorstwa Katarzyny Sitek, który ukazał się w czasopiśmie „Podkarpackie Wiadomości Rolnicze” nr 9/2022.

19.10.2022 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, IBZFOOD, SOPEXA i MEDIAON
W dniu 19 października 2022 r. odbyło się on-line kolejne spotkanie koordynacyjne w ramach kampanii „Seeds for Future” promującej uprawę kukurydzy i sorgo w Europie. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele: FNPSMS, PZPK, IBZFOOD, SOPEXA i MEDIA ON.