Aktualności

28.02.2025 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK, Quatre par Cinq, Tam-Tam, Occurrence i Liliane et compagnie
W dniu 28 lutego br. odbyło się on-line spotkanie koordynacyjne dotyczące realizacji kampanii promocji europejskich odmian kukurydzy i sorga „SustainableSeedsEU – SFF+” oraz promocji kukurydzy „MaizePromotionKU”. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele FNPSMS, PZPK, Quatre par Cinq, Tam-Tam, Occurrence i Liliane et compagnie.

12.02.2025 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 12 lutego br. w trybie on-line odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM. Uczestniczyli w nim przedstawiciele krajów członkowskich należących do organizacji.

31.01.2025 r. Spotkanie FNPSMS, PZPK, QUATRE PAR CINQ, TAM-TAM i OCCURRENCE
W dniu 31 stycznie br. odbyło się on-line pierwsze spotkanie w ramach programów promocji „SustainableSeedsEU” i „MaizePromotionKU”.

Umowa handlowa pomiędzy UE a krajami Mercosur: Skutki i propozycje dla sektora kukurydzy
W dniu 6 grudnia 2024 r. przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen ogłosiła zakończenie negocjacji w sprawie umowy handlowej pomiędzy UE a krajami Mercosur. Na prośbę CEPM publikujemy opracowania, w których autorzy wskazują zagrożenia wynikające z podpisania ww. umowy dla europejskich producentów kukurydzy, a także możliwe rozwiązania.

Relacja video z finału II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje”
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z finału II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje”, który odbył się 28 listopada 2024 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy. Konkurs zorganizowano dzięki środkom z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (#Fundusze Promocji).

Spotkanie PZPK i COBORU z Firmami hodowlano-nasiennymi i dystrybucyjnymi – 12.12.2024 r.
W dniu 12 grudnia br. odbyło się doroczne spotkanie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy i Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej z Przedstawicielami firm hodowlano-nasiennych i dystrybucyjnych. Tym razem spotkanie miało miejsce w Hotelu Poznańskim w Luboniu k. Poznania. Wzięło w nim udział blisko 50 osób – przedstawiciele 26 firm hodowlano-nasiennych i dystrybucyjnych, PZPK i COBORU.

Artykuł „Kukurydza – możliwości wykorzystania dla celów żywieniowych”
Prezentujemy artykuł „Kukurydza – możliwości wykorzystania dla celów żywieniowych” autorstwa dr. Piotra Ochodzkiego , który ukazał się w kwartalniku Zagroda nr 4/2024. Opracowanie zostało sfinansowane z Funduszy Promocji KOWR.

Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ona promocję wykorzystania ziarna kukurydzy na cele spożywcze „Smaki kukurydzy”, prowadzoną w 2024 r. i sfinansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (#Fundusze Promocji).