Kategorie

4 kwietnia 2024 r. Walne Zebranie Sprawozdawcze PZPK

W dniu 4 kwietnia 2024 r. w Hotelu Poznańskim w Luboniu k. Poznania obradowało Walne Zebranie Sprawozdawcze Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. Członkowie Związku zebrali się po raz pierwszy w trybie stacjonarnym, po trzech latach Walnych Zebrań organizowanych w trybie on-line. Zebranie otworzył Prezes PZPK – prof. dr hab. Tadeusz Michalski. Po stwierdzeniu ważności Walnego Zebrania i zatwierdzeniu programu wybrano Przewodniczącego, którym został dr inż. Karol Marciniak, a także członków Komisji Wnioskowej w osobach dr. inż. Romana Warzechy, Wiceprezesa PZPK i dr. Mirosława Pietrusewicza, Wiceprezesa Zarządu CN Kielce. Następnie Prezes PZPK przedstawił sprawozdanie Rady PZPK z działalności Związku za 2023 r. oraz sytuację na rynku kukurydzy w minionym sezonie. Zadowalające jest, że pomimo wielu problemów jakie wystąpiły w minionym roku, zanotowano niewielki wzrost areału uprawy wszystkich form kukurydzy. Według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa areał ten wynosił odpowiednio 1 860 835,43 ha kukurydzy zwyczajnej, 14 041,71 ha kukurydzy cukrowej i 49,99 ha kukurydzy pękającej (dane z wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich na dzień 02.04.2024 r.). Prezes przypomniał też: o obchodzonym w 2023 r. 40-leciu PZPK, omówił warunki agrometeorologiczne jakie panowały w sezonie 2023 i przybliżył problemy z jakimi borykali się polscy producenci kukurydzy (m.in. znaczne obniżenie cen ziarna kukurydzy w skupie, co było skutkiem niekontrolowanego i nadmiernego napływu do kraju ziarna kukurydzy z Ukrainy). Profesor przedstawił działania i interwencje Związku kierowane do władz polskich i europejskich dotyczące m.in: problemów wynikających z napływu ukraińskiego ziarna kukurydzy, konieczności rejestracji transportów ziarna kukurydzy w systemie SENT, doboru odmian do integrowanej produkcji, czy braku dopłat do sprzedanej kukurydzy. Następnie Przewodniczący Komisji Rewizyjnej, prof. UPP dr hab. inż. Ireneusz Kowalik odczytał sprawozdanie Komisji za 2023 r. Po ożywionej dyskusji nad sprawozdaniami przystąpiono do głosowań. Walne Zebranie udzieliło absolutorium Radzie Związku i Komisji Rewizyjnej za 2023 r. oraz zatwierdziło przedstawiony przez Komisję Rewizyjną bilans i rachunek wyników za 2023 r. Zdecydowało także o pozostawieniu na niezmienionym poziomie składki członkowskiej na 2024 r. (link). Następnie mgr inż. Anna Kołakowska, Członek Rady PZPK i koordynator unijnego programu SeedsEU2021, podsumowała zakończoną w grudniu 2023 r. kampanię „Seeds for Future”/„Kukurydza, ziarnem przyszłości” (link). Poinformowała także o zrealizowanym w 2023 r. programie promocji ,,Kukurydziane inspiracje” w formie konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych, a sfinansowanym z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (link). Ważnym punktem Walnego Zebrania PZPK był bardzo interesujący wykład „Nowe techniki genomowe (NGT) w hodowli roślin – szanse i obawy”, który przedstawił dr inż. Karol Marciniak, Członek Rady PZPK, a jednocześnie Prezes Hodowli Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR. Zebrani mogli usłyszeć m.in., czy i jakie są różnice między NGT a GMO oraz, czy należy obawiać się patentowania NGT. W dalszej części zebrania Prezes PZPK przedstawił plany Związku na 2024 r. Najważniejsze to: organizacja sieci doświadczeń, organizacja „Dni Kukurydzy z PZPK” 8 września w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (woj. podlaskie) i 12 września w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki – PIB w Pawłowicach (woj. wielkopolskie), organizacja pokazu odmian sorga także w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki – PIB w Pawłowicach, ale w innym terminie niż Dni Kukurydzy, wystąpienie wspólnie z FNPSMS z wnioskami o dofinansowanie nowej edycji programu SeedsEU2021 i programu promocji europejskich odmian kukurydzy na terenie Kazachstanu i Uzbekistanu, a także z wnioskami do KOWR o dofinansowanie dwóch programów promocji spożycia produktów z ziarna kukurydzy: kontynuację programu prowadzonego pod hasłem „Kukurydziane inspiracje” – konkurs na danie z kukurydzy dla uczniów szkół gastronomicznych oraz „Złoty smak kukurydzy”. Na zakończenie tegorocznego Walnego Zebrania Prezes PZPK podziękował wszystkim Członkom przybyłym na spotkanie, a także za dotychczasową współpracę i zachęcił do jej kontynuowania.