Dzisiaj, tj. 30 listopada br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się posiedzenie Rady PZPK, które otworzył i poprowadził Prezes prof. dr hab. Tadeusz Michalski. W posiedzeniu udział wzięli wszyscy członkowie Rady PZPK i pracownicy Biura PZPK.
Sekretarz Rady mgr inż. Anna Kołakowska odczytała protokół z poprzedniego posiedzenia Rady, które odbyło się 23 maja br. Następnie podsumowano i oceniono realizację Dni Kukurydzy zorganizowanych przez Związek w 2022 r., realizację unijnego programu „Kukurydza ziarnem przyszłości”, a także prowadzoną przez cały rok promocję „Złoty smak kukurydzy” finansowaną z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.
Zebrani wysłuchali sprawozdań z wyjazdu studyjnego polskiej delegacji do Pau (Francja, 13–16.09.2022 r.), udziału delegacji Związku w Walnym zebraniu Deutschen Maiskomitee e.V. (DMK) i konferencji w Berlinie (Niemcy, 21–22.11.2022 r.) oraz sprawozdania z działalności Biura PZPK za minione półrocze.
Omówiono przygotowania do przeprowadzenia doświadczeń w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) i rozpoznawczych (CCA) w 2023 r. Przyjęto wstępny program organizacji Dni Kukurydzy w 2023 r. Ustalono termin i program Walnego Zebrania Związku, które odbędzie się on-line 21 marca 2023 r. Omówiono przygotowania do organizacji: 40-lecia PZPK, Konferencji naukowej i posiedzenia CEPM (Poznań, 30.05.2023 r. – 01.06.2023 r.). O szczegółach wszystkich tych wydarzeń będziemy informować w najbliższym czasie.
Relacja video z finału II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje”
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z finału II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje”, który odbył się 28 listopada 2024 r ...
Spotkanie PZPK i COBORU z Firmami hodowlano-nasiennymi i dystrybucyjnymi – 12.12.2024 r.
W dniu 12 grudnia br. odbyło się doroczne spotkanie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy (PZPK) i Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin ...
Artykuł „Kukurydza – możliwości wykorzystania dla celów żywieniowych”
Prezentujemy artykuł „Kukurydza – możliwości wykorzystania dla celów żywieniowych” autorstwa dr. Piotra Ochodzkiego, który ukazał się w kwartalniku Zagroda nr ...
Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ...
29.11.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki II edycji konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 28 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się finał II edycji konkursu „Kukurydziane ...
Artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”
Prezentujemy artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”, który ukazał się w czasopismach: Nowoczesna Uprawa nr 9/2024 i 10/2024, Poradnik Restauratora nr ...
Artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale”
Prezentujemy artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale” autorstwa Katarzyny Sitek i Anny Moskal, który ukazał się w ...
Artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy”
Prezentujemy artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy” autorstwa Joanny Płotczyk, który ukazał się w czasopiśmie „Wiadomości Rolnicze” nr 10/2024.Opracowanie zostało sfinansowane z ...