W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady PZPK. Otworzył je i prowadził Prezes, prof. dr hab. Tadeusz Michalski. Po odczytaniu i zatwierdzeniu protokołu z posiedzenia Rady z 20.05.2024 r. podsumowano zadania zrealizowane przez Związek do października br. Były to: organizacja Dni Kukurydzy z PZPK w Szepietowie i Pawłowicach oraz Forum kukurydziane PZPK i Promocja odmian sorgo w Pawłowicach. Omówiono też realizację dwóch programów promocji wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze – „Kukurydziane inspiracje” i „Smaki kukurydzy”, sfinansowanych z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (#Funduszy Promocji). Oba programy kończą się w grudniu br.
Podczas spotkania poinformowano Członków Rady o przyznaniu przez Europejską Agencją Wykonawczą ds. Badań Naukowych (REA) dofinansowania do realizacji w latach 2025-2027 dwóch programów promocji europejskich odmian kukurydzy: SustainableSeedsEU (Francja, Polska, Niemcy, Rumunia i Węgry) oraz MaizePromotionKU (Kazachstan i Uzbekistan). Programy będą realizowane w ramach konsorcjum z Francuską Federacją Produkcji Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS), która jest głównym koordynatorem projektów.
Ponadto omówiono szczegóły organizacji tegorocznego spotkania z firmami hodowlano-nasiennymi i dystrybucyjnymi zaplanowanego na 12 grudnia i przygotowania do organizacji Walnego Zebrania w 2025 r.
Dyskutowano też o zadaniach Związku zaplanowanych na 2025 r., w tym m.in.: organizacji Dni kukurydzy z PZPK i Promocji odmian sorga oraz szkoleniach.
Po posiedzeniu Rady PZPK odbyła się konferencja prasowa podsumowująca realizację programu promocji wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze „Smaki kukurydzy”.