W dniu 21 lutego br. odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM. Spotkanie miało miejsce w Lizbonie (Portugalia) w trakcie 3. Iberyjskiego Kongresu Kukurydzy i XV Krajowego Kongresu Kukurydzy, które odbyły się w dniach 21-22 lutego br., a zorganizowane zostały przez Krajowe Stowarzyszenie Producentów Kukurydzy i Sorga z Portugalii (ANPROMIS) oraz Ogólne Stowarzyszenie Producentów Kukurydzy Hiszpanii (AGPME). Przedstawiciele PZPK wzięli udział on-line.
Podczas spotkania zatwierdzono protokół z posiedzenia Zarządu CEPM, które odbyło się 10 października 2023 r., przedstawiono aktualną sytuację w zakresie produkcji i rynków kukurydzy, dyskutowano na tematy dotyczące m.in.: Strategicznego Dialogu dla Rolnictwa, problemów w handlu z Ukrainą, umowy z Mercosur i nowych technik genomowych (NGT).
Na zakończenie przedstawiono stan przygotowań do Europejskiego Kongresu Kukurydzy, który odbędzie się w maju br. w Paryżu.
Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ...
29.11.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki II edycji konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 28 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się finał II edycji konkursu „Kukurydziane ...
Artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”
Prezentujemy artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”, który ukazał się w czasopismach: Nowoczesna Uprawa nr 9/2024 i 10/2024, Poradnik Restauratora nr ...
Artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale”
Prezentujemy artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale” autorstwa Katarzyny Sitek i Anny Moskal, który ukazał się w ...
Artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy”
Prezentujemy artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy” autorstwa Joanny Płotczyk, który ukazał się w czasopiśmie „Wiadomości Rolnicze” nr 10/2024.Opracowanie zostało sfinansowane z ...
Artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”
Prezentujemy artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”, który ukazał się w czasopiśmie „AGRO – Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych” nr 7-8/2024 w ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki I etapu II edycji konkursu na danie z kukurydzy
Komisja preselekcyjna II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” w dniu 7 listopada br. wyłoniła spośród 29 zgłoszeń pięć dwuosobowych zespołów, które ...
Relacja video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024, który odbył się 12 września br ...
08.10.2024 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 8 października br. w trybie on-line odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM, które prowadził prezes ...