W dniu 20 maja br., w trybie on-line, odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Rady PZPK. Wzięli w nim udział wszyscy członkowie Rady. Spotkanie tradycyjnie otworzył i prowadził Prezes, prof. dr hab. Tadeusz Michalski. Podczas spotkania dyskutowano na najważniejsze bieżące tematy dotyczące pracy Związku. Omówiono aktualny stan przygotowań do Dni Kukurydzy z PZPK w 2024 r. w Szepietowie (08.09.2024 r.) i Pawłowicach (12.09.2024 r.). Siewy w obu lokalizacjach zostały wykonane w dniach 29-30 kwietnia br. (rośliny wzeszły, stan zasiewów jest zadowalający) (link 1, 2, 3). Dyskutowano także o przygotowaniach do organizacji konferencji nt. kukurydzy w formule „okrągłego stołu” na zakończenie Dnia Kukurydzy – Pawłowice 2024. Przedstawiono stan przygotowań do promocji odmian sorga (siewy zostały wykonane w dniu 13 maja br.), która odbędzie się w Pawłowicach w dniu 26 września br. (poletka będzie można obejrzeć już podczas Dnia Kukurydzy). Będzie to pierwsza w historii PZPK promocja poświęcona tylko tej roślinie. Biorą w niej udział cztery firmy hodowlano-nasienne i dystrybucyjne.
Podczas posiedzenia Rady Członkowie zostali poinformowani m.in. o:
– złożeniu do REA wspólnie z FNPSMS dwóch programów promocji europejskich odmian kukurydzy (EU oraz Kazachstan i Uzbekistan),
– rozliczeniu przez FPZZiPZ KOWR realizowanego w 2023 r. programu promocji spożycia kukurydzy realizowanego w formie konkursu kulinarnego „Kukurydziane inspiracje”,
– przyjęciu przez FPZZiPZ KOWR do realizacji w br. drugiej edycji konkursu kulinarnego „Kukurydziane inspiracje”.
Prof. dr hab. T. Michalski, dr inż. R. Warzecha i dr inż. K. Marciniak przedstawili relację z udziału w Walnym Zgromadzeniu i posiedzeniu Zarządu CEPM oraz Europejskim Kongresie Kukurydzy, które odbyły się 15 maja br. w Paryżu (link).
Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ...
29.11.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki II edycji konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 28 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się finał II edycji konkursu „Kukurydziane ...
Artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”
Prezentujemy artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”, który ukazał się w czasopismach: Nowoczesna Uprawa nr 9/2024 i 10/2024, Poradnik Restauratora nr ...
Artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale”
Prezentujemy artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale” autorstwa Katarzyny Sitek i Anny Moskal, który ukazał się w ...
Artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy”
Prezentujemy artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy” autorstwa Joanny Płotczyk, który ukazał się w czasopiśmie „Wiadomości Rolnicze” nr 10/2024.Opracowanie zostało sfinansowane z ...
Artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”
Prezentujemy artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”, który ukazał się w czasopiśmie „AGRO – Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych” nr 7-8/2024 w ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki I etapu II edycji konkursu na danie z kukurydzy
Komisja preselekcyjna II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” w dniu 7 listopada br. wyłoniła spośród 29 zgłoszeń pięć dwuosobowych zespołów, które ...
Relacja video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024, który odbył się 12 września br ...
08.10.2024 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 8 października br. w trybie on-line odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM, które prowadził prezes ...