Kategorie

20.05.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK

W dniu 20 maja br., w trybie on-line, odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Rady PZPK. Wzięli w nim udział wszyscy członkowie Rady. Spotkanie tradycyjnie otworzył i prowadził Prezes, prof. dr hab. Tadeusz Michalski. Podczas spotkania dyskutowano na najważniejsze bieżące tematy dotyczące pracy Związku. Omówiono aktualny stan przygotowań do Dni Kukurydzy z PZPK w 2024 r. w Szepietowie (08.09.2024 r.) i Pawłowicach (12.09.2024 r.). Siewy w obu lokalizacjach zostały wykonane w dniach 29-30 kwietnia br. (rośliny wzeszły, stan zasiewów jest zadowalający) (link 1, 2, 3). Dyskutowano także o przygotowaniach do organizacji konferencji nt. kukurydzy w formule „okrągłego stołu” na zakończenie Dnia Kukurydzy – Pawłowice 2024. Przedstawiono stan przygotowań do promocji odmian sorga (siewy zostały wykonane w dniu 13 maja br.), która odbędzie się w Pawłowicach w dniu 26 września br. (poletka będzie można obejrzeć już podczas Dnia Kukurydzy). Będzie to pierwsza w historii PZPK promocja poświęcona tylko tej roślinie. Biorą w niej udział cztery firmy hodowlano-nasienne i dystrybucyjne.
Podczas posiedzenia Rady Członkowie zostali poinformowani m.in. o:
– złożeniu do REA wspólnie z FNPSMS dwóch programów promocji europejskich odmian kukurydzy (EU oraz Kazachstan i Uzbekistan),
– rozliczeniu przez FPZZiPZ KOWR realizowanego w 2023 r. programu promocji spożycia kukurydzy realizowanego w formie konkursu kulinarnego „Kukurydziane inspiracje”,
– przyjęciu przez FPZZiPZ KOWR do realizacji w br. drugiej edycji konkursu kulinarnego „Kukurydziane inspiracje”.
Prof. dr hab. T. Michalski, dr inż. R. Warzecha i dr inż. K. Marciniak przedstawili relację z udziału w Walnym Zgromadzeniu i posiedzeniu Zarządu CEPM oraz Europejskim Kongresie Kukurydzy, które odbyły się 15 maja br. w Paryżu (link).