W dniu 17 listopada br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady PZPK. Spotkanie tradycyjnie otworzył i prowadził Prezes, prof. dr hab. Tadeusz Michalski. Następnie Sekretarz mgr inż. Anna Kołakowska odczytała protokół z posiedzenia Rady z 3 lipca br. Zebrani podsumowali organizację i przebieg Dni Kukurydzy w 2023 r., realizację programu unijnego „Seeds for Future” w 2023 r. i programu finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych – „Kukurydziane inspiracje” – konkurs na danie z kukurydzy dla uczniów szkół gastronomicznych. Finał tego konkursu odbędzie się 30 listopada br. w Hotelu Narvil w Serocku. Przed ogłoszeniem wyników konkursu, w godz. 13.00–15.00 odbędzie się konferencja prasowa PZPK, w trakcie której zaprezentowanych zostanie kilka wykładów dotyczących kukurydzy: „Dlaczego warto jeść kukurydzę” – Artur Wesoły, dietetyk i trener kulinarny Zespołu RESPO, „Kukurydza cukrowa w Polsce” – Anna Kołakowska, FNPSMS i „Podsumowanie produkcji kukurydzy w sezonie 2023” – prof. dr hab. Tadeusz Michalski, Prezes PZPK.
Podczas posiedzenia Rady omówiono także przygotowania do tegorocznego spotkania PZPK z COBORU oraz firmami hodowlano-nasiennymi i dystrybucyjnymi, które odbędzie się 12 grudnia w Poznaniu.
W trakcie posiedzenie Rady omówiono także plan pracy PZPK na 2024 r. Dyskutowano o przyszłorocznych Dniach Kukurydzy. Odbędą się one, podobnie jak w minionych latach, w trzech lokalizacjach, w ramach cyklu – „Dni Kukurydzy z PZPK”.
Członkowie Rady rozmawiali także o szkoleniach planowanych do realizacji w 2024 r. O tematyce, terminach i miejscach szkoleń będziemy informować na bieżąco.
Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ...
29.11.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki II edycji konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 28 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się finał II edycji konkursu „Kukurydziane ...
Artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”
Prezentujemy artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”, który ukazał się w czasopismach: Nowoczesna Uprawa nr 9/2024 i 10/2024, Poradnik Restauratora nr ...
Artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale”
Prezentujemy artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale” autorstwa Katarzyny Sitek i Anny Moskal, który ukazał się w ...
Artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy”
Prezentujemy artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy” autorstwa Joanny Płotczyk, który ukazał się w czasopiśmie „Wiadomości Rolnicze” nr 10/2024.Opracowanie zostało sfinansowane z ...
Artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”
Prezentujemy artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”, który ukazał się w czasopiśmie „AGRO – Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych” nr 7-8/2024 w ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki I etapu II edycji konkursu na danie z kukurydzy
Komisja preselekcyjna II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” w dniu 7 listopada br. wyłoniła spośród 29 zgłoszeń pięć dwuosobowych zespołów, które ...
Relacja video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024, który odbył się 12 września br ...
08.10.2024 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 8 października br. w trybie on-line odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM, które prowadził prezes ...