W dniu 17 listopada br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady PZPK. Spotkanie tradycyjnie otworzył i prowadził Prezes, prof. dr hab. Tadeusz Michalski. Następnie Sekretarz mgr inż. Anna Kołakowska odczytała protokół z posiedzenia Rady z 3 lipca br. Zebrani podsumowali organizację i przebieg Dni Kukurydzy w 2023 r., realizację programu unijnego „Seeds for Future” w 2023 r. i programu finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych – „Kukurydziane inspiracje” – konkurs na danie z kukurydzy dla uczniów szkół gastronomicznych. Finał tego konkursu odbędzie się 30 listopada br. w Hotelu Narvil w Serocku. Przed ogłoszeniem wyników konkursu, w godz. 13.00–15.00 odbędzie się konferencja prasowa PZPK, w trakcie której zaprezentowanych zostanie kilka wykładów dotyczących kukurydzy: „Dlaczego warto jeść kukurydzę” – Artur Wesoły, dietetyk i trener kulinarny Zespołu RESPO, „Kukurydza cukrowa w Polsce” – Anna Kołakowska, FNPSMS i „Podsumowanie produkcji kukurydzy w sezonie 2023” – prof. dr hab. Tadeusz Michalski, Prezes PZPK.
Podczas posiedzenia Rady omówiono także przygotowania do tegorocznego spotkania PZPK z COBORU oraz firmami hodowlano-nasiennymi i dystrybucyjnymi, które odbędzie się 12 grudnia w Poznaniu.
W trakcie posiedzenie Rady omówiono także plan pracy PZPK na 2024 r. Dyskutowano o przyszłorocznych Dniach Kukurydzy. Odbędą się one, podobnie jak w minionych latach, w trzech lokalizacjach, w ramach cyklu – „Dni Kukurydzy z PZPK”.
Członkowie Rady rozmawiali także o szkoleniach planowanych do realizacji w 2024 r. O tematyce, terminach i miejscach szkoleń będziemy informować na bieżąco.
Umowa z Mercosur zagrożeniem dla producentów kukurydzy
Komisja Europejska od kilku miesięcy prowadzi rozmowy w sprawie umowy o wolnym handlu z krajami należącymi do Mercosur, z nadzieją ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 30 listopada br. w hotelu Narvil w Serocku odbył się finał konkursu „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy ...
Wspólne stanowisko 5 organizacji UE (AVEC, CEPM, CIBE, Copa-Cogeca i EUWEP) w sprawie importu płodów rolnych z Ukrainy
W grudniu 2022 r. informowaliśmy o działaniach podejmowanych przez Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) na rzecz poprawy sytuacji producentów kukurydzy ...
17.11.2023 r. Spotkanie zarządzające FNPSMS, PZPK, IBZFOOD i SOPEXA
W dniu 17 listopada br. odbyło się on-line czwarte w tym roku spotkanie zarządzające w ramach kampanii „Seeds for Future” ...
17.11.2023 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 17 listopada br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie ...
Wywiad z wiceprezesem PZPK dr. inż. Romanem Warzechą
Serdecznie zapraszamy do wysłuchania wywiadu z dr. inż. Romanem Warzechą z IHAR – PIB w Radzikowie, wiceprezesem PZPK, jakiego udzielił ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki I etapu konkursu na danie z kukurydzy
Komisja preselekcyjna konkursu „Kukurydziane inspiracje”, zgodnie z regulaminem, wyłoniła spośród zgłoszonych uczestników pięć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale ...
20.10.2023 r. Spotkanie koordynacyjne FNPSMS, PZPK i MEDIAON
W dniu 20 października br. odbyło się on-line ósme w tym roku spotkanie koordynacyjne w ramach kampanii „Seeds for Future” ...
12.10.2023 r. Posiedzenie Komitetu Sterującego FNPSMS, PZPK i UFS
W dniu 12 października br. odbyło się on-line posiedzenie Komitetu Sterującego FNPSMS, PZPK i UFS dotyczące realizacji kampanii promocyjnej „Seeds ...