Kategorie

17.11.2023 r. Posiedzenie Rady PZPK

W dniu 17 listopada br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady PZPK. Spotkanie tradycyjnie otworzył i prowadził Prezes, prof. dr hab. Tadeusz Michalski. Następnie Sekretarz mgr inż. Anna Kołakowska odczytała protokół z posiedzenia Rady z 3 lipca br. Zebrani podsumowali organizację i przebieg Dni Kukurydzy w 2023 r., realizację programu unijnego „Seeds for Future” w 2023 r. i programu finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych – „Kukurydziane inspiracje” – konkurs na danie z kukurydzy dla uczniów szkół gastronomicznych. Finał tego konkursu odbędzie się 30 listopada br. w Hotelu Narvil w Serocku. Przed ogłoszeniem wyników konkursu, w godz. 13.00–15.00 odbędzie się konferencja prasowa PZPK, w trakcie której zaprezentowanych zostanie kilka wykładów dotyczących kukurydzy: „Dlaczego warto jeść kukurydzę” – Artur Wesoły, dietetyk i trener kulinarny Zespołu RESPO, „Kukurydza cukrowa w Polsce” – Anna Kołakowska, FNPSMS i „Podsumowanie produkcji kukurydzy w sezonie 2023” – prof. dr hab. Tadeusz Michalski, Prezes PZPK.
Podczas posiedzenia Rady omówiono także przygotowania do tegorocznego spotkania PZPK z COBORU oraz firmami hodowlano-nasiennymi i dystrybucyjnymi, które odbędzie się 12 grudnia w Poznaniu.
W trakcie posiedzenie Rady omówiono także plan pracy PZPK na 2024 r. Dyskutowano o przyszłorocznych Dniach Kukurydzy. Odbędą się one, podobnie jak w minionych latach, w trzech lokalizacjach, w ramach cyklu – „Dni Kukurydzy z PZPK”.
Członkowie Rady rozmawiali także o szkoleniach planowanych do realizacji w 2024 r. O tematyce, terminach i miejscach szkoleń będziemy informować na bieżąco.