W dniu 10 marca br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się drugie w tym roku posiedzenie Rady PZPK. Spotkanie otworzył i prowadził Prezes, prof. dr hab. Tadeusz Michalski.
Prezes Michalski poinformował o przygotowaniach do przeprowadzenia Zwyczajnego Walnego Zebrania Polskiego Związku Producentów Kukurydzy zaplanowanego na 21 marca 2023 r. Odbędzie się ono w trybie on-line. Przekazał także informacje o aktualnym stanie przygotowań do organizacji Europejskiej Konferencji „Kukurydza rośliną przyszłości/Maize, a Key to build our Future” i obchodów jubileuszu 40-lecia PZPK (31.05.2023 r.) oraz Dni Kukurydzy (2, 8, 10.09.2023 r.). Zebrani omówili i dyskutowali na temat przygotowań do przeprowadzenia doświadczeń w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) i rozpoznawczych (CCA) w br. Dyskutowano także na temat możliwości przeprowadzenia badań poletkowych w celu potwierdzenia zasiedlenia upraw kukurydzy szkodnikami glebowymi.
W trakcie spotkania dyskutowano także nt. funkcjonowania strony internetowej PZPK i ewentualnych, niezbędnych zmianach w celu modyfikacji dostępności publikowanych treści.
Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ...
29.11.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki II edycji konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 28 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się finał II edycji konkursu „Kukurydziane ...
Artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”
Prezentujemy artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”, który ukazał się w czasopismach: Nowoczesna Uprawa nr 9/2024 i 10/2024, Poradnik Restauratora nr ...
Artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale”
Prezentujemy artykuł „Smaki kukurydzy na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale” autorstwa Katarzyny Sitek i Anny Moskal, który ukazał się w ...
Artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy”
Prezentujemy artykuł „Poznaj Smaki kukurydzy” autorstwa Joanny Płotczyk, który ukazał się w czasopiśmie „Wiadomości Rolnicze” nr 10/2024.Opracowanie zostało sfinansowane z ...
Artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”
Prezentujemy artykuł „Znaczenie kukurydzy w żywieniu człowieka”, który ukazał się w czasopiśmie „AGRO – Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych” nr 7-8/2024 w ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki I etapu II edycji konkursu na danie z kukurydzy
Komisja preselekcyjna II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje” w dniu 7 listopada br. wyłoniła spośród 29 zgłoszeń pięć dwuosobowych zespołów, które ...
Relacja video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z Dnia Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 2024, który odbył się 12 września br ...
08.10.2024 r. Posiedzenie Zarządu CEPM
W dniu 8 października br. w trybie on-line odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Zarządu CEPM, które prowadził prezes ...