W dniu 3 lipca br. w siedzibie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Rady PZPK. Spotkanie otworzył i prowadził Prezes, prof. dr hab. Tadeusz Michalski. Po odczytaniu przez Sekretarza Rady mgr inż. Annę Kołakowską protokołu z poprzedniego posiedzenia z 10 marca 2023 r., zebrani podsumowali Europejską Konferencję „Kukurydza rośliną przyszłości” oraz obchody Jubileuszu 40-lecia PZPK. Oba wydarzenia, jak już informowaliśmy, odbyły się 31 maja br. w Centrum Kongresowym IOR w Poznaniu i cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Następnie Prezes Michalski omówił i podsumował konferencję szkoleniową „Agrotechnika kukurydzy ze szczególnym uwzględnieniem produkcji na cele spożywcze”, która odbyła się 27 czerwca br. w Niemczy (woj. dolnośląskie). Związek zorganizował ją wspólnie z Ośrodkiem Hodowli Zarodowej Przerzeczyn Zdrój Sp. z o.o. i wzięło w niej udział blisko 50 osób.
Kolejnym punktem posiedzenia Rady PZPK było omówienie przebiegu nowego programu promocji „Kukurydziane inspiracje” – konkurs na danie z kukurydzy dla uczniów szkół gastronomicznych, realizowanego przez Związek w 2023 r. Program ten finansowany jest z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR. Aktualnie napływają drogą elektroniczną zgłoszenia zespołów konkursowych. Szczegóły dotyczące konkursu i formularz zgłoszeniowy do pobrania na stronie: https://kukurydziane-inspiracje.pl/
W dalszej części spotkania omówiony został aktualny stan plantacji kukurydzy oraz przygotowań do tegorocznych Dni Kukurydzy. Przypomnijmy, że odbędą się one, podobnie jak w minionych latach, w trzech różnych lokalizacjach.
Krajowy Dzień Kukurydzy – Garzyn 2023 odbędzie się 2 września br. na polach Ośrodka Hodowli Zarodowej Garzyn Sp. z o.o. w Drobninie (woj. wielkopolskie). Spotkanie to organizowane jest wspólnie z OHZ Garzyn Sp. z o.o. i Agencją Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu „APRA” Sp. z o.o.
Dzień Kukurydzy – Osiny 2023 odbędzie się 8 września br. na polach RZD Kępa (gospodarstwo Osiny) IUNG – PIB Puławy (woj. lubelskie). Spotkanie to organizowane jest wspólnie z IUNG – PIB Puławy.
Krajowy Dzień Kukurydzy – Szepietowo 2023 odbędzie się 10 września na polach Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (woj. podlaskie). Spotkanie to organizowane jest wspólnie z PODR w Szepietowie.
Na zakończenie posiedzenia Rady zebrani dyskutowali o tematyce najbliższego wydania czasopisma „Kukurydza” i innych sprawach organizacyjnych.
Posiedzenie Rady PZPK w dniu 7 lipca br. było ostatnim przed przerwą wakacyjną.
Mamy nadzieję, że tegoroczne lato będzie sprzyjało wegetacji kukurydzy, czego życzymy wszystkim Producentom tej cennej rośliny.
Wszystkim Członkom i Sympatykom Polskiego Związku Producentów Kukurydzy życzymy udanego wypoczynku, relaksu i regeneracji sił!
31.01.2025 r. Spotkanie FNPSMS, PZPK, QUATRE PAR CINQ, TAM-TAM i OCCURRENCE
Jak już informowaliśmy, w latach 2025-2027 konsorcjum, w skład którego wchodzi Francuska Federacja Produkcji Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS), jako ...
Umowa handlowa pomiędzy UE a krajami Mercosur: Skutki i propozycje dla sektora kukurydzy
W dniu 6 grudnia 2024 r. przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen ogłosiła zakończenie negocjacji w sprawie umowy handlowej ...
Relacja video z finału II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje”
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji video z finału II edycji konkursu „Kukurydziane inspiracje”, który odbył się 28 listopada 2024 r ...
Spotkanie PZPK i COBORU z Firmami hodowlano-nasiennymi i dystrybucyjnymi – 12.12.2024 r.
W dniu 12 grudnia br. odbyło się doroczne spotkanie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy (PZPK) i Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin ...
Artykuł „Kukurydza – możliwości wykorzystania dla celów żywieniowych”
Prezentujemy artykuł „Kukurydza – możliwości wykorzystania dla celów żywieniowych” autorstwa dr. Piotra Ochodzkiego, który ukazał się w kwartalniku Zagroda nr ...
Konferencja prasowa PZPK „Smaki kukurydzy” – 29.11.2024 r.
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował konferencję prasową. Podsumowywała ...
29.11.2024 r. Posiedzenie Rady PZPK
W dniu 29 listopada br., w hotelu DeSilva w Piasecznie k. Warszawy, odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Rady ...
„Kukurydziane inspiracje” – wyniki II edycji konkursu na danie z kukurydzy
W dniu 28 listopada br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbył się finał II edycji konkursu „Kukurydziane ...
Artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”
Prezentujemy artykuł „Dlaczego warto jeść kukurydzę?”, który ukazał się w czasopismach: Nowoczesna Uprawa nr 9/2024 i 10/2024, Poradnik Restauratora nr ...