FPZZIPZ -KOWR

22 października 2019 r. Kukurydza tematem warsztatów kulinarnych młodzieży z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

Tak poznańska młodzież uczyła się przygotowywać smaczne i pożywne potrawy z ziarna kukurydzy.

ZSPS_01

ZSPS_02

ZSPS_03 ZSPS_04 ZSPS_05

ZSPS_06

ZSPS_07

ZSPS_08

ZSPS_09

ZSPS_10 ZSPS_11

 ************************************************************************** 

17 września 2019. Tak było na warsztatach „Od ziarenka do bochenka” w Zwierzyńcu Pierwszym, gdzie można było zjeść pieczywo przygotowane z udziałem ziarna kukurydzy.
warsztat_1m

warsztat_2m
warsztat_3m
warsztat_4m
warsztat_5m
warsztat_6m
warsztat_7m
warsztat_8m
warsztat_9m


**************************
**************************
**************************



Polski Związek Producentów Kukurydzy
w dniu 8 września b.r. w trakcie Dnia Kukurydzy w Szepietowie zorganizował pokaz i degustację potraw z kukurydzy w ramach trwającej promocji „Złote ziarno kukurydzy w zdrowej polskiej diecie”.
Pokazaliśmy że warto jeść kukurydzę.
Było smacznie, zobaczcie Sami!
Pokaz_1

Pokaz_2

Pokaz_3

Pokaz_4

Pokaz_5

Pokaz_6

Pokaz_7 Pokaz_8

Pokaz_9

Pokaz_10

 ****************************************************************************************************************************

Działania projektu mają zwiększyć rolę kukurydzy w codziennej diecie Polaków i odpowiedzieć na pytanie dlaczego warto jeść kukurydzę. 

Ziarno kukurydzy ,którego produkcja w naszym kraju osiągnęła poziom przekraczający ponad 4 ml ton ,to polski produkt o wszechstronnym wykorzystaniu ,jednej z najważniejszych upraw naszego kraju.

W Polsce jest jeszcze nadal niewielka konsumpcja kukurydzy , spożywamy około 0,5 kg / osobę , która jest spowodowana brakiem wiedzy na temat jakości i walorów odżywczych artykułów wytwarzanych z ziarna kukurydzy.

To chcemy zmienić poprzez taką inicjatywę jak realizacje w ramach  strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych projektu „ Złote ziarno kukurydzy w zdrowej polskiej diecie „

Edukacja polskiego konsumenta o możliwościach wykorzystania kukurydzy oraz walorach smakowych i wpływu kukurydzy na zdrowie ludzi jest celem programu. Grupą docelową tego programu są konsumenci- głównie kobiety , domowe liderki .

Chcemy również zainteresować branże gastronomiczną,  co w przyszłości pozwoliłoby zwiększyć ich ofertę o potrawy z kukurydzy. Liczymy także że zwiększy się świadomość konsumentów o roli kukurydzy w żywieniu bezglutenowym.

Naszym zdaniem  produkty - przetwory z udziałem kukurydzy w sposób znaczący wpisują się w szeroko propagowany zdrowy sposób odżywiania.

Foto relacja ze Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian COBORU w Kawęczynie (26.06.br.)

123456

i foto-relacja ze spotkania w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Boguchwała (29-30.06.br.)

IMG_3802 IMG_3814IMG_3835IMG_3846IMG_3865P6303129

Ważne wydarzenia
  • 1984
    Powstała organizacja pod nazwą Wielkopolski Związek Producentów Kukurydzy.